Kobzarev: Po Gombě je ve hře i Turf gala

Deset let poté, co si zapsal vítězství v Gomba handicapu jako trenér jeho tchán Arlangirej Šavujev, se v populární „Gombě“ trefil také Konstantin Kobzarev. Jeho  čtyřletý svěřenec Hidden Colony  vyhrál sprinterský handicap na úvod sezóny  po velkém boji s Creatorem, kterému dával čtyři a půl kila, ovšem samotný trenér se z jeho vítězství radoval až dodatečně a vzhledem k dalším povinnostem si ani nedošel pro cenu pro vítěze.

„Dostih jsem neviděl, byl jsem u Nortona, sedlali jsme ho na další dostih,“  vysvětlil Kobzarev, proč se nezúčastnil ceremoniálu. „Dostih jsem neviděl,  mám samozřejmě ohlasy od Adama a od majitele, průběh si zhodnotíme později,“ přiznával, že se osobně nezúčastnil ani doběhu, při kterém celý realizační tým Hidden Colonyho očima tlačil k cíli a Creatora se pokoušel na dálku zastavit. Nakonec tato magie zafungovala i bez samotného trenéra.

„Hidden Colony už loni vypdal jako sprinter, v druhé půlce sezóny se na těch  tratích usadil a povedlo se mu získat dobré výsledky. Naznačil nám, co se mu bude líbit, a tak na krátkých tratích bude taky pokračovat,“ je přesvědčen Kobzarev.

Elitní sprinteři z našeho regionu v první polovině sezóny často zvažují start v bratislavské Ceně ministerstva zemědělství v rámci mítinku Turf gala,  a  letos do něj drží přihlášku také Hidden Colony. Jenže v Bratislavě by na 1200 metrech asi neuspěl podobnou taktikou, kterou vyhrál v Chuchli. „Tam bychom museli v dostihu být na pozici vpředu, jinak je to na bratislavské dráze problematické, těžko se tam prosazuje, a ještě na sprintu.“

Do Turf gala si Hidden Colony i všichni ostatní  potenciální účastníci počkají ještě dva měsíce.  Po Gombě si odpočine jak kůň, tak žokej Adam Florian.  Ten si pochvaloval koně i průběh dostihu, závěrečné desítky metrů ale tak trochu trnul. „Věděl jsem o tom, jak si vedl Vendula Korečková s Creatorem,  blížili se, ale nakonec Hidden Colony nějak našel sílu a v čele  jsme se udrželi,  byl jsem za to moc rád,“ svěřil se Florian  po svém prvním letošním vítězství, které si nechal do dostihu nejvyšší kategorie. Zda se mu v sedle nadějného sprintera povede letos přidat další úspěchy, to prozradí až další průběh sezóny.