Most: Manoamano v "jezdectví" uzavřel hattrick

Ve znamení hattricku letošních mosteckých vítězství proběhl dnes hlavní dostih sobotního odpoledne na severočeské dráze. Reprezentant stáje Dr. Evy Nieslanikové Manoamano  i  ve třetím letošním startu nenašel na zdejší dráze přemožitele a po dvou úspěších v nižších kategoriích dnes opanoval také  startovní pole Ceny jezdectví společnosti Tipsport.

V souladu s prognózami pod vedením Sabiny Mokrošové vzal osmiletý veterán za tempo, na trati si vytvořil několikadélkový  náskok, ale v cílové rovině se několik okamžiků zdálo, žer útočící Creator  jeho vítěznému hattricku vystaví stopku. Nakonec ale Manoamano atak soupeřů odrazil a o krk před Creatorem uhájil své první vítězství v nejvyšší kategorii. Osmiletý Manoamano si zapsal sedmačtyřicátý start své karíéry,  na kontě má přitom čtvrté vítězství, z toho třetí v posledních třech startech.  „On tu svou kvalitu má, a letos ji ukazuje,“ pochvaloval si v Mostu trenér Miroslav Nieslanik. „Potřeboval absolvovat dostih v klidu,  a udělat si náskok. Skoro to nestačilo, ale zabojoval a udělal nám velkou radost.  Vždycky jsem věděl, že tam je ta třída, a v letošním roce se dočkal i těch vítězství…“

Druhý Creator  naopak druhým místem zopakoval stejné umístění z Gomba handicapu a i po šestadvacátém startu čeká na své druhé kariérní vítězství. Jediné vítězství i po pětatřicátém startu kariéry nadálo zdobí také třetího v cíli Matella, který  ztrácel další jedu a tři čtvrtě délky. Mimochodem, výsledek Ceny jezdectví seřadil účastníky podle věku: Vyhrál osmiletý Manoamano před dvojicí sedmiletých, čtvrté a páté místo zapsali šestiletí Life  a Shershab a poslední dokončil čtyřletý Le Rozel.

Oranžovobílé barvy vyhrály dnes i druhý největší dostih odpoledne, mílovou Cenu DS Pardubice v druhé kategorii, a opět zásluhou nejstaršího koně na startu. Sedmiletý Donn Cliffs  vyhrál se Sabinou Mokrošovou obdobným stylem jako  jeho stájový kolega,  nejvíce se mu tentokrát přiblížil Yasánek. Trenér Miroslav Nieslanik si tak zapsal 101: a 102. úspěch trenérské kariéry a rodinná stáj zapsala vítězství číslo 110.

V dalším programu odpoledne si double na konto zapsala také Lenka Neprašová za úspěchy s dvouletou Ladou a čtyřletým Barrandienem, a zapsala si na konto první kariérní double na rovinách, a dostala se i v rovinové bilanci nad deset vyhraných dostihů.