Komentář Filipa Minaříka: Bude Murzabajev čarovat?

 

„Mítink Royal Ascot byl pro mě především o Frankiem Dettorim. Jsem jeho veliký fanoušek a moc mě potěšilo, že se mu povedlo vyhrát největší dostih toho mítinku. Frankie při svém posledním Royal Ascotu  zase ukázal, jak je to veliká osobnost, a jak se mu právě tam daří.  Vyhrát devětkrát Gold Cup, to je prostě něco neuvěřitelného, a klobouk dolů před tím, co všechno Dettori v Ascotu dokázal.  Ten mítink je samozřejmě plný velkých dostihů,  ale Frankie letos ostatní dojmy tak trochu zastínil.

Nadšený jsem byl taky z dalšího startu Equinoxe, zase ukázal, že je skutečně dnes asi nejlepší na světě.  Sice jsme se těšili, že se na podzim přesune do Evropy a zkusí Vítězný oblouk, ale on svou výkonnost prokazuje v Japonsku.  Plán jeho týmu je takový,  ukázat světu, že se nejlepší dostihy běhají právě tam, a s Equinoxem to tak skutečně bude.

O víkendu jsem byl na dostizích v Hamburku,  takže jsem neměl prosto sledovat nějak víc České derby, ale v Praze se potvrdilo, že koně trenérky Janáčkové Koplíkové jsou kvalitní a daří se jim.   Koně s francouzským ratingem kolem čtyřiceti   se u nás v derby mohou prosadit. Když jsem byl v Praze na derby před dvěma lety, hodně jsem věřil L´Enissei, kterého jezdil Vladimir Panov. Tmu se tehdy tak nevedlo, ale letos se ukázalo, že koně s podobnou výkonností se na nejvyšší místa dostat v českém derby mohou.

V Německu se teď chystá všechno k derby v Hamburku a já se tam na dostihy chystám taky.  Na derby přijede i Bayjuržan Murzabajev a já mu budu moc držet palce, aby  dostih v Hamburku zase očaroval. Řekl bych, že letos v ročníku nejsou v Německu velké hvězdy a dostih je celkem otevřený, jeho zkušenosti by mohly tentokrát zase platit. Peter Schiergen udělal v sedle Napolitana změnu a obrátil se na toho nejlepšího,  takže i když to minule nevyšlo, šance by tu být měly. Doufám, že Murzabajev tady vyčaruje další úspěch, moc bych mu to přál."