Dubaj: DWC pro Dettoriho s Baffertem

Dubajské závodiště Meydan v sobotu hostilo 26. ročník dostihového dne, jehož vrcholem je dvanácti miliony dolarů dotovaný Dubai World Cup (Gr. 1, 3+, 2 000 metrů - dirt, 12 000 000 $), ve kterém se počtvrté v historii prosadil svěřenec člena americké Síně slávy, dostihovou autoritou v Kentucky kvůli pozitivnímu dopingového nálezu na betamethazon u vítěze Kentucky Derby 2021 Medina Spirit momentálně suspendovaného  Boba Bafferta Country Grammer, v jehož sedle se taktéž ze čtvrtého triumfu v tomto dostihu radoval populární Frankie Dettori.

Do dostihu odstartovalo deset koní, přičemž diktování tempa se krátce po startu ujal sázkový favorit, vítěz loňské BC Dirt Mile a letošního Pegasus World Cupu Life is God (I. Ortiz jr.), sledovaný Midnight Bourbonem (J. Ortiz jr.) a Country Grammerem (L. Dettori). Po vytočení do cílové roviny na čele zůstával Life is God, Midnght Bourbon začal slábnout a Frankie Dettori vytáhl Country Grammera od bariéry do volného prostoru vně pole startujících. Zde Country Grammer akceleroval a začal stahovat náskok stagnujícího favorita, který šel nejdelší dostih ve své dosavadní kariéře. Zhruba sto dvacet metrů před cílem Country Grammer lídra předstihl a s triumfoval s náskokem jedné a tří čtvrtin délky před po bariéře finišujícím Hot Rod Charlie (F. Prat), třetí místo půl délky zpět stihl loni druhý japonský Chuwa Wizard (Y. Kawada), když o krátkou hlavu předstihl Life is God, jeden a čtvrt délky zpět pátý dokončil Midnight Bourbon.

Frankie Dettori tak ukončil šestnáctileté čekání na triumf v tomto dostihu, poprvé se v něm prosadil na závodišti Meydan a poprvé v jiných než godolphinských barvách, neboť dosavadních tří vítězství dosáhl se svěřenci Saeeda bin Suroora ještě na závodišti Nad al Sheeba – Dubai Millenium (2000), Moon Balad (2003) a Electrocutionist (2006). Frankie se po dostihu radoval nejen z triumfu, ale i ze skutečnosti, že se v počtu vítězství vyrovnal svému „hrdinovi“ Jerrymu Baileymu. Zárověň připojil i historku o tom jak se dostal do vítězova sedla: "Jakmile jsem zjistil, že je Country Grammer volný, volal jsem jeho americko-saúdskému majiteli Amru Zeddanovi, kterého jsem vyrušil při zápasu v pólu. Ten mi řekl, at zavolám Bobovi (Baffertovi), který mě okamžitě donutil přísahat, že jsem volný. Boba znám už přes třicet let, ještě z doby, kdyjsempůsobil v Kalifornii, v minulosti jsem pro něj jezdil v práci, ale opravdu si myslím, že tohle byla moje první jízda v dostihu pro něj.“ V předchozím startu byl Country Grammer o půl délky druhý v únorovém Saudi Cupu na neadekvátní trati 1 800 metrů, což v týdnu Baffertův asistent Jimmy Barnes glosoval slovy, že šel přípravný dostih o 20 milionů kvůli "cíli" s dotací 12 milionů.

V rámcových dostizích kolem letošního DWC se nadmíru dařilo hostům ze země vycházejícího slunce, když ze sedmi ovládli hned pět z nich. Hattricku dosáhl trenér Yoshito Yahagi, jehož svěřenci nejprve opanovali úvodní dva dostihy určené pro anglické plnokrevníky – outsider Bathrat Leon (R. Sakai) zvítězil v Godolphin Mile (Gr. 2, 3+, 1 600 metrů - dirt, 1 000 000 $), zatímco v supervytrvaleckém Dubai Gold Cupu (Gr. 2, 3+, 3 200 metrů, 1 000 000 $) Stay Foolish (Ch. P. Lemaire) uštědřil první životní porážku godolphinskému vítězi loňské Prix Chaudenay Manobo (W. Buick). Potřetí se Yahagi radoval po nejdramatičtějším doběhu sobotního večera v Dubai Turf (Gr. 1, 3+, 1 800 metrů, 5 000 000 $), kde ani cílová kamera nedokázala určit, zda byl v cíli dříve obhájce loňského prvenství Lord North (L. Dettori) manželů Gosdenových nebo právě Yahagiho Panthalassa (Y. Yoshida). Další japonské vítězství přišlo v UAE Derby (Gr. 2, 3l., 1 900 metrů - dirt, 1 000 000 $) zásluhou svěřence Koichiho Shintaniho Crown Pride (D. Lane) a japonský kůň triumfoval i v nejlépe dotovaném travnatém dostihu Dubai Sheema Classic (Gr. 1, 3+, 2 410 metrů, 6 000 000 $), když loňský vítěz Tokyo Yushun (japonského derby) Shahryar (C. Demuro) o krk porazil godolphinského vítěze loňského BC Turf Yibira (W. Buick). V Al Quoz Sprintu (Gr. 1, 3+, 1 200 metrů, 1 500 000 $) zvítězil loňský vítěz Prix de l’Abbaye de Longchamp A Case of You (R. Whelan) irského trenéra Adriana McGuinnesse a jediné vítězství pro domací tak v Dubai Golden Shaheen (Gr. 1, 3+, 1 200 metrů - dirt, 2 000 000 $) zaznamenal Switzerland (T. O’Shea) trenéra B. Seemara.