Punchestown: Na úvod souboje Mullinsových hvězd

Zatímco britská překážková sezóna vyvrcholila v sobotu v Sandownu exhibicí tamního trenéra šampiona Paula Nichollse, tu irskou čeká pětidenní finále v podobě punchestownského Festivalu, jehož klíčovou postavou by neměl být nikdo jiný než Willie Mullins, který v rámci posledních pěti ročníků tohoto mítinku nasedlal celkem 69 vítězů. A hned v rámci úvodního dne nachystal fanouškům dvě lahůdky v podobě soubojů svých hvězdných svěřenců.

Prvním z nich bude souboj vítěze Ballymore Novices Hurdle z letošního cheltenhamského Festivalu Sir Gerharda (P. Townend) s Dysart Dynamem (am. P. Mullins), který v Cheltenhamu utrpěl první porážku v kariéře, když padl tři překážky před cílem Sky Bet Supreme Novices‘ Hurdle, jež následně suverénně opanoval Contitution Hill, na scéně Bective Stud Champion Novice Hurdle (pp Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 125 000 €). Favoritem je Sir Gerhard, který se po cheltenhamském triumfu na delší trati vrací na distanci dvou mil a může se pokusit napodobit Mullinsovy legendy Hurricane Flye a Faugheena, pro které byl triumf v tomto dostihu odrazovým můstkem k pozdějším vítězstvím v Champion Hurdle. Patrick Mullins v sedle tempaře Dysart Dynama však plánuje aplikovat oblíbenou taktiku „chyť mě, když to dokážeš“, což se zatím nikomu v dostihu realizovat nepodařilo.

Druhý souboj Mullinsových hvězd dnes v Punchestownu nabídne William Hill Champion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 275 000 €), ve kterém se utká vítěz cheltenhamské Queen Mother Champion Chase Energumene (P. Townend) s obhájcem loňského vítězství v tomto dostihu Chacun pour Soi (am. P. Mullins), který v Irsku prohrál naposledy v prosinci 2019. Mullinsova jezdecká jednička Paul Townend stejně jako v Cheltenhamu zůstal loajální Energumenemu, který v březnu ukončil letité čekání svého trenéra na triumf v Queen Mother Champion Chase, avšak Chacun pour Soi právě v Punchestownu předvádí své nejlepší výkony.

Třetím Grede 1 dostihem úvodního dne punchestownského Festivalu je Dooley Insurance Group Champion Novice Chase (stch Gd-1, 5+, 4 938 metrů, 125 000 €), ve kterých Henry de Bromhead vysílá otestovat vytrvalost „poraženého“ vítěze cheltenhamské Turners Novices‘ Chase Boba Olingera (R. Blackmore), jenž dosud neabsolvoval dostih delší než 4 200 metrů.