Punchestown: Úvod plný překvapení

Úvodní den punchestownského Festivalu byl plný překvapení. Jeho vrcholem byla dvoumílová William Hill Champion Chase, ve které dle očekávání hráli prim oba svěřenci Willieho Mullinse, avšak překvapil způsob jakým si vítěz cheltenhamské Queen Mother Champion Chase Energumene poradil s obhájcem loňského triumfu Chacun pour Soiem. Zbývající Grade 1 dostihy však přinesly mnohem větší překvapení – v Bective Stud Champion Novice Hurdle se i díky prozíravému manévru svého jezdce Jacka Kennedyho prosadil 20:1 nabízený Elliottův Mighty Potter, zatímco favorizovaný Sir Gerhard nestačil na více než třetí místo a v Dooley Insurance Group Champion Novice Chase svému realizačnímu připravil „další“ zklamání Bob Olinger, který byl po nevýrazném průběhu z dostihu stažen a nechal tak vyniknout Willie Mullinsem připravovaného Capodanno, z něhož se podle slov jeho trenéra klube velice nadějný kůň pro cheltenhamský Gold Cup.

Vrchol úvodního dne letošního punchestownského Festivalu, dvoumílová William Hill Champion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 275 000 €) opět přinesla stájové jedničce Willieho Mullinse Paulu Townendovi obtížné rozhodování, kterého z šancových aktérů si vybrat. Tentokrát bylo rozhodování komplikovanější v tom, že na rozdíl od výletů do Anglie doma v Irsku je Chacun pour Soi takřka neporazitelný. Sám Townend své rozhodování popsal takto: "Bylo těžké si vybrat. V Cheltenhamu to bylo těžké a tady to bylo asi ještě těžší, protože vím, jak dobrý tady Chacun může být. Řekl jsem si to tak, že kdybych jel na tomhle klukovi a Chacun mě porazil, nebyl bych tak naštvaný, jako kdybych jel na Chacunovi a nechal se porazit poté, co jsem vystoupil z vítěze Champion Chase." Samotný dostih nakonec potvrdil, že si vybral správně. V dostihu podobně jako v Cheltenhamu neposlal Energumeneho diktovat tempo, nýbrž jeho temperament krotil, toho se však pokusil využít Patrick Mullins v sedle Chacuna pour Soi a z vedoucí pozice diktoval spíše pomalejší tempo. Proto Townend již pět překážek před cílem Energumenemu dovolil dotáhnout se k lídrovi a přitlačit na tempo. Chacun se však nevzdával znovu se vrátil do vedení, ale brzy bylo jasné, kdo bude v dostihu pánem. Po absolvování třetí překážky do cíle již Mullins musel svého koně pobízet, zatímco Townend se stále nehýbal, po předposlední překážce na Energumeneho přitlačil a obhájce loňského vítězství dokázal vzdorovat jen poslednímu skoku. Po jeho absolvování se nový šampion dvoumílových steeplů Energumene začal vzdalovat a nakonec zvítězil o osm a půl délky před Chaun pour Soi, třetí Envoi Allen (R. Blackmore) ztrácel dalších šest délek.

 

Chronologicky první z trojice Grade 1 dostihů úvodního dne punchestownského Festivalu Bective Stud Champion Novice Hurdle (pp Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 125 000 €), měl být také soubojem dvojice svěřenců Willieho Mullinse – tempaře Dysart Dynamo (am. P. Mullins) a vítěze cheltenhamských Ballymore Novices Hurdle Sira Gerharda (P. Townend). Dostih se zpočátku vyvíjel podle předpokladů, Dysart Dynamo diktoval tempo a klíčový okamžik přišel mezi třetí a čtvrtou překážkou do cíle – zde chtěl Paul Townend střčit hlavu Sira Gerharda mezi Dysart Dynamo a zvnějšku jdoucího Mighty Pottera, avšak Jack Kennedy v sedle zvnějšku jdoucího svěřence Gordona Elliotta mu to nedovolil a držel Sira Gerharda zavřeného v bezvýchodné pozici skoro dvě stě metrů. Po absolvování třetí překážky před koncem zhasnul Dysart Dynamo (trenér Mullins to po dostihu vysvětlil tím, že u koně se vyskytla fibrilace srdce) a Sir Gerhard překvapivě nedokázal reagovat na nástup Mighty Pottera. Mighty Potter zvítězil o čtyři delky před 100:1 nabízeným outsiderem Gatsby Grey (B. Browne), který v závěru o více než šest délek překonal Sira Gerharda. Na jeho adresu Mullins poznamenal: "Sir Gerhard tu loni také zklamal, takže možná nemá rád Punchestown a možná ani pravou stranu. Všechno to rozpitváme, ale možná se s ním příští rok zaměříme na dostihy na levou rukou."

Třetím z vrcholů úvodního dne v Punchestownu byla Dooley Insurance Group Champion Novice Chase (stch Gd-1, 5+, 4 938 metrů, 125 000 €), ve které se poté co vyléčil svalovou trhlinu, kterou utrpěl při šťastném vítězství v cheltenhamské Turners Novices' Chase, představil v roli favorita svěřenec Henryho de Bromheada Bob Olinger (R. Blackmore). Na prvních překážkách skákal doprava, pak se zkonsolidoval, ale již pět překážek před cílem ho jeho jezdkyně musela pobízet a před třetí překážkou do cíle ho z dostihu stáhla. Mezitím na čele své soupeře do úzkých dostával svěřenec Willieho Mullinse Capodanno, kterého jeho jezdec Mark Walsh jel mnohem ofenzivněji, než při čtvrtém místě v Brown Advisory v Cheltenhamu. Šestiletý reprezentanrt stáje Johna McManuse na čele cválal bez známek únavy a nakonec zvítězil o šest a půl délky před Lifetime Ambition (R. Power). Mullins na adresu vítěze po dostihu řekl: "Měl jsem z Cheltenhamu pocit, že jsme to neudělali správně a Mark to cítil stejně. Chtěl být aktivnější a to mi vyhovovalo. Předtím jsme ve větších dostizích nebyli dost odvážní, ale tady to naštěstí vyšlo. Doufejme, že bychom mohli mít v rukou koně pro Zlatý pohár. Rád cválá a skáče a Zlatý pohár se obvykle jezdí na pěkném terénu, takže nám to bude vyhovovat."

Dnes punchestownský Festival pokračuje druhým dnem, opět jsou na programu tři dostihy Grade 1, přičemž největší pozornost bude poutat třímílový Ladbrokes Punchestown Gold Cup.