Punchestown: Zrodilo se monstrum...

Hlavní zprávou z druhého dne punchestownského Festivalu je, že Willie Mullins má v tréninku opravdové monstrum – osmiletý Allaho, dvojnásobný vítěz cheltenhamské Ryanair Chase se po více než dvou letech vrátil na třímílovou distanci a svůj potenciál v Ladbrokes Punchestown Gold Cupu (stch Gd-1, 5+, 4 938 metrů, 275 000 €) otestoval proti hvězdné sestavě soupeřů čítající dva vítěze cheltenhamského Zlatého poháru (Al Boum Photo, Minella Indo), obhájce loňského vítězství v tomto dostihu (Clan des Obeaux) a vítěze loňské King George v Kemptonu (Tornado Flyer) takovým způsobem, že z ní udělal naprostý průměr…

Allaho v sedle s Paulem Townendem po startu začal diktovat poctivé tempo, kterým řadu soupeřů vyvedl z jejich „komfortní“ zóny, jediným, jenž mu dokázal stíhat, byl obhájce loňského vítězství v tomto dostihu a čerstvý vítěz Betway Bowl Chase z Aintree Clan des Obeaux (H. Cobden). Willie Mullins po dostihu vzpomínal na dolaďování taktiky před startem – Paul mi řekl, že půjde z čela, podíval se na mě a zeptal se: "Jasně, že vydrží, ne?" A já na to: "Samozřejmě, že vydrží…“

Ačkoli jeho výkon nebyl úplně dokonalý (neskákal tak dobře jako to umí a občas se tlačil doleva, jako to na pravotočivých drahách dělává) vydržel… a neslábnul, nýbrž průběžně utahoval šrouby - v posledním okruhu soupeři postupně kapitulovali (loňský vítěz cheltenhamského Gold Cupu a letos druhý Minella Indo byl zadržen po jedenácté z osmnácti překážek), záběr kamer po vytočení do cílové rovny nabídl zajímavý obrázek - v čele dostihu Allaho, jehož jezdec stojí a kontroluje situaci, pět a více délek zpět soupeři, jejichž jezdci jezdí naplno. Až po absolvování poslední překážky Townend Allaha trochu zmáčknul a zde spočívá důležitý signál pro případný start v cheltenhamském Gold Cupu, který je ještě o čtvrt míle delší - Allaho reagoval a začal zrychlovat. Výsledkem bylo impozantní čtrnáctidélkové vítězství před Clan des Obeaux, jeden a půl délky vzdáleným třetím místem ukázal, že do starého železa ještě nepatří Al Boum Photo (B. J. Cooper), který o krk předčil Kemboye (S. O’Keeffe), pátý s odstupem dalších pěti délek finišoval vítěz posledních dvou ročníku Melling Chase v Aintree Fakir d‘Oudairies (M. Walsh). 

Po dostihu na Allaha pršela chvála i od soupeřů, jezdec druhého v cíli Harry Cobden říkal: „Kriste, Allaho je absolutní stroj, v rovině jsem do toho dával všechno a on jel poloviční rychlostí… Je to vážně prvotřídní kůň.“ Bryan Cooper, který byl sedle třetího Al Boum Photo doplnil: „V životě jsem nejel rychlejší Zlatý pohár…“ Dalším pozitivním signálem bylo, že Allaho vyzrál a při diktování tempa se uklidnil, což na Cooper poukázal zmínkou o Allahově porážce na třech mílích v Cheltenhamu při RSA Chase v roce 2020 – "Jako nováček byl v čele, s jezdcem se trochu pral, ale dnes byl mnohem klidnější a vyzrálejší."

Po druhém triumfu v Ryanair Chase Mullins pro Allaha zmiňoval možnost usilovat o unikátní třetí vítězství v tomto dostihu, nyní připouští úvahy o startu v King George o Vánocích v Kemptonu a pak…? "To nevím," uvažoval Mullins. "Toto mu otevírá mnohem více možností, takže by se možná dalo říct, že King George. Má obrovský motor a příští rok bude zase vyzrálejší. Ale další čtvrt míle je těžké. Myslím si, že by mu asi také bylo lépe, kdyby jel na levou ruku, takže prostě nevím. Když vidíte, co dokáže na dva a půl míle, tak se divíte." Nicméně například Betfair reagoval snížením Allahova kurzu na vítězství v příštím Gold Cupu z 20 na 8:1.