Punchestown: Další dva vrcholy pro Mullinse

Třetí den punchestownského Festivalu měl dva Grade 1 vrcholy a v obou se prosadili svěřenci Willieho Mullinse – ve vytrvaleckých Ladbrokes Stayers Hurdle svůj loňský triumf obhájil Klassical Dream, zatímco mezi nováčky v dvoumílové Barberstown Castle Novice Chase zvitězil Blue Lord, v sedle obou dvou byl Paul Townend. V rámci tohoto Festivalu se zatím uskutečnilo osm Grade 1 dostihů, přičemž koně připravovaní Willie Mullinsem vyhráli sedm z nich. Dnes jsou na programu další dva a minimálně v Paddy Power Champion Hurdle by se měla prosadit konkurence a to De Bromheadova Honeysuckle (R. Blackmore), která bude usilovat o další prodloužení své rekordní série čítající již patnáct dostihů bez porážky.

Devitiletý Klassical Dream se v Ladbrokes Champion Stayers Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 828 metrů, 275 000 €) se obhajobou loňského triumfu rehabilitoval za jarní výpadky v Gowranu a především v cheltenhamských Stayers‘ Hurdle, kde finišoval až pátý. Tentokrát se Paulu Townendovi problematického valacha podařilo udržet v klidu, k čemuž mu pomohlo i to, že v dostihu nebylo příliš početné pole koní a Gentlemansgame (R. Blackmore) na čele nasadil rozumné tempo. V zatáčce do cílové roviny již bylo patrné, že vše je OK, neboť Klassical Dream šel s chutí a lepšil si průběžnou pozici. V cílové rovince pak bez větších problému dominoval, i když to nebyla devítidélková exhibice jako loni, stále si udržoval dostatečný náskok před největším soupeřem, kterým překvapivě nebyl vítěz cheltenhamských Stayers‘ Hurdle z roku 2020 a letos třetí Paisley Park (A. Coleman), nýbrž svěřenec Jessicy Haringtonové Ashdale Bob (R. Power), jenž nakonec skončil druhý s odstupem jedné a čtvrt délky. Třetí místo další dvě a půl délky zpět uhájil Gentlemansgame, když o krk odolal Siru de Berlais (M. Walsh) a až pátý s odstupem dvou a čtvrt délky dokončil Paisley Park. Pro Willieho Mullinse to bylo rekordní deváté vítězství v tomto dostihu a na konto svého svěřence řekl:  "Miluje to tady a myslím, že Paul ho krásně a čistě odjel. Uklidnil ho, přivedl ho pozdě na start a uvolnil ho. Většinu dostihu ho uspával. Byl opravdu dobrý. To, že v dostihu bylo tak málo koní, mu hodně pomohlo, protože se mu podařilo usadit ho na vnější straně a udržet ho v klidu." Ohledně dalšího Klassical Dreamova směřování prozradil, že "Dovedu si představit, že příští rok půjdeme stejnou cestou. Nemyslím si, že půjdeme přes těžké skoky, myslím, že je snazší udržet ho tak zdravějšího."

V dvoumílové nováčkovské Barberstown Castle Novice Chase (stch Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 125 000 €) diktoval tempo Mullinsův svěřenec Saint Sam (S. O’Keeffe) a vypadal dobře až do předposlední překážky, kde udělal chybu. V té chvíli se iniciativy chopila Rachel Blackmoore v sedle De Bromheadova Coeur Sublime a vyčkávající Paul Townend musel rychle zmobilizovat favorizovaného Blue Lorda. Po zkušenostech z Irish Arkle se s ním nechtěl do čela dostat příliš brzy, avšak to se příliš nepovedlo. I tentokrát, když se na posledním skoku dostal do vedení, ztratil koncentraci a myslel si dostih je u konce, Townend ho však dokázal znovu zkonsolidovat a nakonec náporu Coeur Sublime o hlavu odolali, třetí Gabynako (K. Donoghue) ztrácel již devět délek. Co se týká plánu do budoucna trenér šampion prozradil, že Blue Lord bude potřebovat prodloužit dostihy na dvě a půl míle s tím, že jako výchozí bod pro příští sezónu zvažuje návrat do Punchestownu na John Durkan Chase.