Newmarket: Godolphin po dvaadvaceti letech

Prvnímu klasickému dostihu letošní sezóny ve Velké Británii Qipco 2000 Guineas Stakes (Gr.1, 3 l. hř. a kl., 1 609 metrů, 500 000 Ł) na závodišti v Newmarketu dominovala stáj Godolphin, když její vyslanci připravovaní Charlie Applebym obsadili první dvě místa, i když v opačném pořadí než se všeobecně očekávalo – zvítězil Coroebus, v jehož sedle James Doyle oslavil svůj první triumf v některé z britských klasik, který o tři čtvrtiny délky předčil favorizovaného Native Trail (W. Buick) a uštědřil mu tak první životní porážku, poprvé v kariéře nezvítězil také s odstupem jeden a půl délky na třetím místě finišující Luxembourg (R. Moore) z lotu trenéra O’Briena, jenž si díky táhlému finiši z konce upevnil pozici favorita letošního ročníku Epsom Derby.

Pro stáj Godolphin dubajského šejka Mohammeda se jednalo o první vítězství v 2 000 Guineas od roku 1999, kdy v blankytně modrých barvách této stáje vyhrál Saeedem bin Suroorem připravovaný Island Sands. Od té doby se nedokázaly prosadit takové hvězdy jako Masar, Pinatubo či Master of the Seas. I Jamesi Doylovi vítězství v tomto dostihu dlouho unikalo navzdory tomu, že v něm startoval v sedlech hvězd jako Kingman nebo Barney Roy.  

Ohledně dalších plánů svých hvězdných tříletků Charlie Appleby prozradil, že vítězný Coroebus zamíří přímo do St James’s Palace Stakes v rámci Royal Ascotu, zatímco Native Trail se pokusí o zisk klasického vavřínu v Curragh na scéně irské analogie 2 000 Guineas.

O’Brienův Luxembourg krátce po startu klopýtl a octl se na konci startovního pole, podle trenérových slov mu však jeho jezdec poskytl pěkný dostih na úvod sezóny a nyní zamíří přímo do epsomského Derby. Druhý z O’Brienových svřenců v dostihu, zpočátku aktivní Point Lonsdale (L. Dettori), který nakonec finišoval na desátém místě, by měl zůstat na míli, i když ani u něj v budoucnosti není vyloučeno prodloužení distance.