Newmarket: Klasický double pro Doyla

Jezdec James Doyle až do soboty, kdy s godolphinským Coroebusem vyhrál 2 000 Guineas, čekal na své první v některé z britských klasik, se v neděli stal teprve pátým jezdcem v historii, kterému se podařilo vyhrát obě úvodní klasiky v témže roce, když se svěřenkou trenéra George Bougheye Cachet stylem start cíl vyhrál klisnám vyhrazené 1 000 Guineas. Vítězku v cíli nadšeně oslavovalo především dvacet členů majitelského syndikátu Highclere Thoroughbred Racing řízeného Harry Herbertem, stojícího za úspěchy koní jako Petrushka, Motivator či Harbinger.

V letošním ročníku Qipco 1000 Guineas Stakes (Gr. 1, 3 l. kl., 1 609 metrů, 500 000 Ł) se představilo 13 klisen, mezi nimiž byla favoritkou svěřenka Aidana O’Briena Tenebrism (R. Moore), vítězka loňských Cheveley Park Stakes. Krátce po startu dostihu však do čela vystřelila „železná“ svěřenka George Bougheye Cachet (J. Doyle) absolvující již desátý životní start (z toho šestý na v Newmarketu a pátý na Rowley Mile) a s vypětím všech sil a umění svého jezdce, který za nadměrné použití bičíku po dostihu vyfasoval od stewardů sankci dvoudenního odnětí licence, tam vydržela až do cíle, když o krk odolala náporu outsiderky Prosperous Voyage (R. Hornby), třetí místo jeden a tři čtvrtiny délky zpět obsadila druhá šance Aidana O’Briena v dostihu Tuesday (L. Dettori), zaímco favorizovaná Tenebrism se nedostala přes osmé místo, když trenér po dostihu připustil, že mílová distance je na pro ni možná příliš.

Jezdec James Doyle tak rozšířil na pět exkluzivní seznam jezdců, kteří dokázali obě mílové klasiky vyhrát v témže roce – dosud se to podařilo pouze Georgi Mooreovi (1967), Lesteru Piggotovi (1970), Kierrenu Fallonovi (2005) a Ryanu Mooreovi (2015). Pro trenéra George Bougheye to bylo první vítězství v dostihu se statutem Gr. 1, dosud měl na svém kontě jen dvě Gr. 3 vítězství. Vítězná Cachet by nyní měla zamířit do Ascotu na Coronation Stakes, hlášena je však i do Prix de Saint – Allary, ož je dvoukilometrový trial pro francouzské Oaks (Prix de Diane), avšak trenér Bougheye k této variantě poznamenal, že nikdy neměl pocit, že by měla prostát více než dva kilometry.

V Newmarketu se v neděli uskutečnily i další dva dostihy určené pro klisny The Betfair Pretty Polly Stakes (listed, 3 l. kl., 2 012 metrů, 52 000 Ł), ve které na sebe v souvislosti s epsomskými Oaks suverénním bez mála pětidélkovým vítězstvím upozornila godolphinská svěřenka Charlie Applebyho With the Moonlight (W. Buick). V těsném doběhu The Betfair Exchange Dahlia Stakes (Gr. 2, 4+, 1 811 metrů, 115 000 Ł) se prosadila Olivií Hoare připravovaná Dreamloper (K. Shoemark) o nos před Ville de Grace (R. Moore), krátkou hlavu na třetím místě ztrácela francouzská Ebaiyra, které Christophe Soumillon příliš dlouho hledal volný prostor.