Most: Korunovace královny

Když svěřenka Dalibora Töröka Queen of Beaufay před měsícem na mosteckém Hipodromu vyhrála Memoriál Rudolfa Deyla dostala se do nezáviděníhodné pozice, neboť poslední vítězkou, která se po triumfu v tomto přípravném dostihu dokázala prosadit i v klasické Jarní ceně klisen byla v roce 2007 Hanover Lady. Tentokrát se však žádné překvapení nekonalo a reprezentantka stáje DS Pegas Jiřího Trávníčka nikoho nenechala na pochybách, kdo je nejlepší klisnou tohoto ročníku, když na loňský triumf v Ceně zimní královny a dubnový v „Deyláku“ navázala impozantním šestidélkovým vítězstvím v Jarní ceně klisen.

 

Na startu letošního 74. ročníku Jarní ceny klisen města Mostu (listed, 3 l. kl., 1 600 metrů, 550 000 Kč) se představilo dvanáct klisen. Po startu byla nejrychleji na nohou Angel Wings (ž. Andrésová) sledovaná La Violette (ž. Korečková) a Comming Pulse (žk. Mokrošová), zatímco favorizovaná Queen of Beaufay (ž. Foret) situaci monitorovala usazená na vnějšku startovního pole, těsně za jeho polovinou. V oblouku jí tak nic nebránilo si pozici průběžně vylepšovat, do cílové roviny točila již na úrovni vedoucích klisen a na její nástup záhy po vytočení žádná ze soupeřek nedokázala zareagovat. Dcera Aga Khanova odchovance Zaraka s exkluzivním původem Dubawi x Zarkava a třetí ze slovenské Jarnej ceny kobýl z roku 2011 Pikardie akcelerovala a bez většího úsilí od soupeřek odešla až na konečných šest délek. Druhé místo místo stejně jako v trialu získala Dally Top, kterou žokej Jiří Palík šikovně protáhl startovním polem, třetí místo další tři a tři čtvrtiny délky zpět získala aktivní Comming Pulse, čtyři a čtvrt délky za ní čtvrtá finišovala Lady Sophie (ž. Chaloupka) a tabuli uzavřela se ztrátou dalších čtyř délek uzavřela Whirl Wind Girl (ž. Verner). 

Druhým jedničkovým dostihem sobotního odpoledne na mosteckém Hipodromu byl 28. ročník Memoriálu Vlastimila Smolíka (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč), prvního jedničkového vytrvaleckého dostihu na našem území. V poli osmi startujících se diktování tempa ujal žokej David Liška sedle favorizovaného tempaře Premier Liona, avšak ten nevydržel se silami a v závěru úplně zhasnul. Nejlepší koncovku překvapivě předvedla po loňském překážkovém intermezzu se na roviny opět navrátivší vítězka obou exfederálních Oaks z roku 2019 Falcon Baby (ž. Korečková), která zvítězila o jeden a čtvrt délky před Sparkle Shout (žk. Mokrošová), třetí místo dvě a čtvrt délky zpět vybojoval Cape Freedom (ž. Šafář), jenž byl nejúspěšnější v těsném souboji tří koní, kdy o krátkou hlavu předčil Containment (ž. Janáčková – Koplíková), stejný rozdíl nakonec dělil pátou Welluncu (ž. Foret). Pro „probouzející“ se šampionskou tréninkovou centrálu rodiny Vocáskových to byl již druhý triumf v rámci odpoledne, když ten první (který byl zároveň prvním v letošní sezóně) jí v úvodním maiden Cena Tipsportu (III. kat., 3 l., 1 800 metrů, 60 000 Kč) zajistil debutující Fascing Rock (ž. Korečková).

Trenérský double se podařil i Zdeno Koplíkovi, když nejprve jeho svěřenec Nico (ž. Janáčková Koplíková) stylem start cíl opanoval Cenu Dostihového klubu (III. kat., 3+, 1 400 metrů, 60 000 Kč) a posléze se v dvojkové Květnové mostecká míli (II. kat., 4+, 1 600 metrů, 90 000 Kč) prosadil i Royal Town (ž. Koplík). Po double v roli trenéra sahal i Dušan Andrés, neboť jím připravovaný Vévoda (ž. Andrésová) stylem start cíl opanoval Cenu prezidenta Jockey Clubu ČR (III. kat., 4+, 2 200 metrů, 60 000 Kč) a v závěrečné Ceně Hipodromu Most (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 40 000 Kč) po triumfu stejným stylem sahal Sven (ž. Andrésová), ale finále nenašl odpověď na mohutně finišující Dream of Love (ž. Havelková), která ho nakonec předstihla o půl délky. Posledním dosud nezmíněným sobotním vítězem je Lucas Warrior (ž. Koplík), který navzdory nejvyšší nesené váze opanoval Cenu hospodářské komory ČR (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 40 000 Kč).