Velká Chuchle: VJC pro českého odchovance Zamica

Nedělní odpoledne v Chuchle Aréně Praha přineslo jeden z vrcholů úvodní části letošní dostihové sezóny – 101. ročník první části letošní klasické Trojkoruny Velké jarní ceny tentokrát pod patronátem investiční společnosti Conseq a v konkurenci třinácti importovaných koní se prosadil jeden z dvojice reprezentantů českého chovu v tomto dostihu, nebyl to však „oficiální“ loňský zimní favorit a nejlepší dvouletý hřebec uplynulé sezóny Red Coral, který loňskou formu bohužel zatím marně hledá, nýbrž „pražský“ zimní favorit Zamico (ž. Zatloukal), kterého jeho trenér Allan Petrlík v pičíně připravuje pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov jeho chovatele Zdeňka Jandejska.

Po startu 101. ročníku Velké jarní ceny (listed, 3 l. hř. a kl., 1 600 metrů, 600 000 Kč) byl nejrychleji na nohou start cíl vítěz přípravného Memoriálu prof. Michala Arkhangelsk (ž. Palík), ale po chvíli vedoucí pozici a diktování tempa přepustil Alzirovi v sedle s žákyní Sabinou Mokrošovou. Arkhangelsk si hlídal druhou pozici na bariéře, zatímco zvnějšku mu asistoval Red Coral (ž. Verner). Toto pořadí vydrželo až do vytočení do cílové roviny, kde se startovní pole roztáhlo do šířky. Po bariéře do volného prostoru akceleroval mohutný ryzák Zamico (ž. Zatloukal) a všem soupeřům se rychle vzdaloval. Cílem nakonec proběhl s náskokem čtyř délek před zvnějšku finišujícím favoritem Westminster Night (ž. Foret), který o půl délky předčil Arkhangelska, další délku zpět finišoval Ashat (ž. Laube), když o délku předstihl tempo diktujícího Alzira.

Druhým z vrcholů nedělního chuchelského odpoledne byl 36. ročník Memoriálu JUDr. Otakara Frankerbergera (I. kat., 3 l., 2 200 metrů, 150 000 Kč), první z významných trialů před letošním 102. ročníkem Českého derby. V dostihu se představilo tucet adeptů startů v tuzemské Modré stuze, přičemž diktování tempa se krátce po startu ujal Radek Koplík v sedle Secret Peeta. Z průběžné druhé pozice ho s odstupem několika délek sledoval Jaromír Šafář v sedle Radkem Holčákem „dobře připraveného“ Well Prepared. Po vytočení do cílové roviny Šafář tříletého hnědáka zakoupeného v září 2020 na dražbě v Baden Baden pobídl a ten táhlým finišem přešel do vedení, přičemž žádný ze soupeřů se mu již nedokázal přiblížit. Well Prepared zvítězil jistě o délku před Hello Hola Hay (ž. Laube), třetí místo půl délky zpět obsadil český odchovanec Gasparini (ž. Línek), jenž o pouhý nos předčil jedinou klisnu v poli startujících Korvette (ž. Havelková) a tabuli s odstupem tří čtvrtin délky uzavřel Secret Peet.

Nejvýznamnějším dostihem otevřeným i starším koním byl dvojkový handicap Cena Tipsportu (II. kat., 3+, 1 200 metrů, 90 000 Kč), ve kterém se o tempo staral Jaromír Šafář v sedle Drish Venture, avšak o vítězství si to nakonec rozdali svěřenec trenéra Jaroslava Jelena Mormill (ž. Liška) s volný prostor dlouho hledajícím Mollys Bestem Kateřiny Berthier vedeného Pavlínou Filipovou. O krk byl nakonec úspěšnější Mormill, třetí místo dvě délky zpět získala slovenská Lady Mazie (ž. Mazur).