Janáček: Opasan na Turf gala? Kvalita proti podmínkám

První letošní středoevropské vystoupení čeká v neděli při bratislavském Turf Gala Václava Janáčka.  Žokej, kterého zítra čeká španělské derby v Madridu, letos vévodí španělským statistikám, už má v tomto rocena kontě i ledový zápis ze Svatého Mořice, v Bratislavě by pak rád přidal také Velkou cenu Slovenska. Do té povede nejlepšího slovenského koně posledních let, Opasana.

„Turf gala jsem měl označeno v kalendáři jako termín, kdy mám volno na cesty, už od začátku roku,“ říká Václav Janáček. „Pokud jde o Opasana, o tom jsme se bavili asi před čtyřmi týdny, když běhal ve Francii. Samozřejmě  jsem rád, že můžu jezdit koně jeho kvalit, ty jsou totiž nesporné.   V Bratislavě to ovšem není dostih úplně pro něj, on má rád  táhlý finiš, a na to v Bratislavě při profilu tamní dráhy není pro něj zrovna optimální.  Ale majitel chtěl doma startovat, stejně jako loni,“ vysvětluje Janáček s důvěrou, že se i v nepříliš příznivých podmínkách potvrdí Opasanova kvalita.

„Těším se ale na celý mítink v Bratislavě, zdaleka ne jenom na něj. Ve Starohájském kritériu trenér Haris věří, že má kvalitního koně, ale bude to hodně složité v tamní konkurenci.  Kromě toho budu jezdit tři koně od Václava Luky.  Ophelias Aidan už jsem v Bratislavě jezdil loni, tříletý Lady Sophie tam určitě má své naděje a jsem zvědavý taky na sprinterku Datthirey, která se vrací po dlouhé  přestávce,“ vypočítává Václav Janáček své  možnosti na bratislavském mítinku.

Už předtím se ale na madridské La Zarzuele představí ve španělském derby, a ani tam není v sobotu bez šancí. „My ve stáji do derby koně nemáme, ale jezdím koně, s kterým jsem vyhrál velký dostih dvouletých a pak taky první předzkoušku derby. Pak se ale zranil a hlavní test pro derby musel vynechat, v sobotu se vrací  přímo do derby po odmlce.  Ve Španělsku patří mezi favority, tak uvidíme, myslím,  že na umístění v derby by určitě mít měl, ale jestli se to povede na vítězství, to se teprve ukáže. On v tréninku totiž nikdy neukáže vůbec nic, pak v dostihu to je ale něco jiného. Snad to tak bude i zítra.“

I Václav Janáček ale přiznává, že soustředění na dostihy v těchto dnech pro něj není tím úplně nejhlavnějším. „Stejně jako všechny, i mě se hodně dotkla zpráva o Ivanu Kubovi a jeho zranění. Je moc dobře vidět,  že jsou mnohem důležitější věci než to, jak nám kde běhají a trénují koně…“ dodává nejúspěšnější aktivní český  dostihový jezdec.