Royal Ascot: Frankie je zpět...

Čtvrtý den mítinku Royal Ascot měl dva vrcholy. Sprinterský Commonwealth Cup určený tříletým hřebcům a klisnám, který se stal kořistí spolufavorita Perfect Power v sedle s někdejším vítězem European Jockeys Cupu Christophe Soumillonem a Coronation Stakes pro tříleté mílařky, ve kterých roli favoritky potvrdila svěřenka Johna & Thady Gosdenových Inspiral, kterou vedl… FRANKIE DETTORI, jenž se po mizérii vrcholící ve čtvrtek, kdy se pokazilo snad všechno, co se pokazit mohlo (včetně dodatečného trestu za nadměrné použití bičíku v sedle Stradivaria), konečně dočkal prvního letošního vítěze v rámci Royal Ascotu. Za zmínku stojí také start cíl triumf tříletého Changingoftheguard (R. Moore) ve vytrvalecké Gr. 2 King Edward VII Stakes, který znamenal jubilejní 80. vítězství v rámci mítinku pro jeho trenéra Aidana O’Briena. 

Prvním z vrcholů čtvrtého dne mítinku Royal Ascot byl Commonwealth Cup (Gr. 1, 3 l. hř. a kl., 1 207 metrů, 500 000 Ł) určený pro tříleté hřebce a klisny. Návrat na kratší distanci po sedmém místu v 2 000 Guineas se vyplatil loňskému vítězi zdejších Norfolk Stakes  a Gr. 1 Prix Morny a Middle Park Stakes Perfect Power, který pod Christophe Soumillonem, zvítězil o jeden a čtvrt délky před Flaming Ribem (J. Doyle), který o půl délky porazil Flotuse (S. de Sousa), stejný odstup měl i čtvrtý Cadamosto (R.Moore) a tabuli se ztrátou jeden a čtvrt délky uzavřel Miramar (R. Thomas).

Druhým z dostihů nejvyšší kategorie byly Coronation Stakes (Gr. 1, 3 l. kl., 1 603 metrů, 500 000 Ł), ve kterých se prvního vítězství v rámci letošního Royal Ascotu konečně dočkal i hrdina ascotského publika Frankie Dettori, když k suverénnímu triumfu dovedl ve čtyřech startech (včetně newmarketské Gr. + Fillies‘ Mile) neporaženou Inspiral, která poté co vynechala 1 000 Guinaes potvrdila pozici nejlepší mílařky ročníku. Inspiral zvítězila o čtyři a tři čtvrtiny délky před Spendarellou (W. Buick), která o krátkou hlavu porazila sedmou z 1 000 Guineas Discoveries (S. Foley), o nos za ní si čtvrtým vylepšila reputaci zklamavší favoritka newmarketské klasiky Tenebrism (R. Moore) a až pátá s odstupem jedné a čtvrt délky skončila vítězka 1 000 Guineas Cachet (J. Doyle).  Nepřekombinoval to, což včera udělal," řekl trenér vítěz John Gosden po dostihu, narážejíc na Dettoriho čtvrteční výkon v sedle Stradivaria. "Je to strašný zlozvyk. Žokej se nikdy nesmí nechat svazovat pokyny. Je to jako prázdné plátno, když se v dostihu něco stane, musíte prostě jet tak, jak to cítíte. Náš hrdina to včera překombinoval a já jsem to jasně definoval. Myslím, že je správné říkat, co si myslíte. Je konec, je to minulost, skončilo to a jedeme dál."

Za pozornost stojí také výkon tříletého vítěze Chester Vase a pátého z epsomského Derby Changingoftheguard, který pod Ryanem Moorem stylem start cíl opanoval vytrvalecké King Edward VII Stakes (Gr. 2, 3 l. hř. a val., 2 406 metrů, 250 000 Ł), čímž svému trenérovi Aidanu O'Brienovi zajistil jubilejní osmdesáté vítězství v rámci mítinku Royal Ascot, čímž se na dva triumfy přiblížil nejúspěšnějšímu z aktivních trenérů siru Michaelovi Stoutovi s 82 vítězi.