Urbánek: Vydrží švýcarské štěstí i v Českém derby?

Na start nedělního CPIPG Českého derby chystá trenér Luboš Urbánek čtyři koně, i když Korvette jako druhý „náhradník“ má na start samotného dostihu poměrně daleko. Jedno derby ale už letos jeho trenérský úsek vítězně oslavil, v neděli totiž  zásluhou Hello Hola Hay  slavila stáj Lokotrans úspěch ve Frauenfeldu ve švýcarském ekvivalentu.

Proč zvolil pro druhého koně Frankerbergerova memoriálu právě švýcarský dostih? „Vzniklo to tak, že jsme pro letošní ročník měli k dispozici vyšší počet kvalitních tříletých.  Náš Jockey Club zveřejnil švýcarské propozice, a my jsme pro Švýcarsko vybrali Hello Hola Hay. On udělal po minulém startu obrovský výkonnostní skok a povedlo se to v pravý okamžik,  je to ale kůň, z kterého bude asi moc dobrý vytrvalec především  v příštím roce. Už teď ale udělal velikou radost,“ říká Luboš Urbánek.

Zkušenosti z Frauenfeldu má  sice jen zprostředkované, ani tak si ale nemůže vynachválit přijetí ve Švýcarsku a celou tamní zkušenost. „Dostat se tam bylo docela složité hlavně na administrativu, Michala Liska stálo papírování kolem ATA karnetu hodně práce, a tak je nedělní výsledek odměnou i za všechny tyhle věci. Možná jsme měli štěstí na ročník, do švýcarského derby obvykle jezdí Francouzi a letos tam byl jen jeden trenér, ale  i tak jsme porazili hodně dobré koně,“ dodává Urbánek na konto úspěchu, který Hello Hola Hay ukořistil z pozice outsidera.

A jak vidí ve světle úspěchu ze Švýcarska ambice svých svěřenců v nedělním pražském derby?  „Je to derby, to je obvykle dostih, který je o štěstí.  My jsme své štěstí ve Švýcarsku měli, ten doběh byl nakonec o jednom zhoupnutí koně, vyhráli jsme těsně. A musíme věřit, že nás štěstí neopustí ani v Praze,“ myslí si Luboš Urbánek. „Máme to štěstí, že naši koně patří k těm, co jsou obvykle rychle na nohou, a tak máme slušnou naději, že se do 1800 metrů srovnají  na slušné pozice.  Samozřejmě si přejeme to, co asi všichni, hlavně aby se z dostihu všichni v pořádku vrátili..“

Žádný realizační tým by se ale jistě nezlobil, kdyby se kromě toho povedlo v dostihu dosáhnout i úspěšného výsledku. „Korvette asi běhat nebude, a myslím, že ostatní tři jsou nachystaní, mají kvalitní jezdce a ani jeden z nich není bez šancí,“ říká trenér. „Ashat od Velké jarní ceny neběhal a chystali jsme ho s tím, abychom vyřešili jeho možné problémy s distancí. Myslím, že by se nakonec právě on mohl stát takovým černým koněm dostihu,“ říká na adresu bookmakery nejméně ceněného koně z tria svých svěřenců. „Shabanu si nakonec vybral Martin Laube jako stájový žokej, i když dlouho rozvažoval mezi ní a Darlingem.  Ten se ukazuje jako takový vandal, a tak bych řekl, že Václav Janáček jako tvrdší typ jezdce pro něj bude dobrou jezdeckou volbou. Vlastně bych řekl, že všichni naši koně mají jezdce, kteří by jim měli vyhovovat,“ dodává trenér, který bude mít před českým derby nejvíce práce s nasedláním svých svěřenců.