Coral Eclipse: Soumillon poprvé vyhrál v Sandownu a dostal dvanáctidenní trest

Letošní ročník Coral Eclipse Stakes na závodišti v Sandownu nabídl dokonalou podívanou. V dostihu se představilo šest vyrovnaných koní, kteří svedli napínavý souboj o vítězství, v něm se po šedesátidvou letech prosadil kůň trénovaný ve Francii, konkrétně Jeanem Claudem Rougetem připravovaný letošní vítěz francouzského derby Vadeni v sedle s belgickou jezdeckou superstar Christophe Soumillonem, pro kterého to bylo první vítězství na tomto závodišti v kariéře a pocity ze svého triumfu se nechal unést natolik, že za nepozornou jízdu po projetí cílem dostal od stewardů trest odnětí licence na dvanáct dní.

Šestici startujících v letošních Coral Eclipse Stakes (Gr. 1, 3+, 2 002 metrů, 790 625 Ł) tvořili vítěz květnového Tattersalls Gold Cupu v Curragh Alenquer (T. Marquand), druhý z ascotských Prince of Wales’s Stakes Bay Bridge (R. Moore), který nakonec odstartoval jako sázkový favorit, současný vítěz březnové Gr. 1 Dubai Turf Lord North (J. Doyle), loňský vítěz Saudi Cupu a Dubai Sheema Classic Mishriff (D. Egan), vítěz Irish 2 000 Guineas a druhý z newmarketského originálu Native Trail (W. Buick) a vítěz Prix de Jockey Club čili francouzského derby Vadeni (Ch. Soumillon).

Diktování tempa dostihu se po startu ujal Tom Marquand v sedle Alenquera, kterého z vnějšku sledoval sázkový favorit Bay Bridge, následovala dvojice Lord North a Native Trail, za nimi Mishriff a Vadeni. Toto pořadí vydrželo až do cílové roviny, kde nejprve William Buick vytáhl ven Native Traila, který začal postupně zrychlovat, čímž se vytvořila hradba koní za níž David Egan marně hledal skulinu pro útok Mishriffa. Zhruba čtyři sta metrů před cílem vytáhl Christophe Soumillon ven Vadeniho, který akceleroval a přešel do vedení. Zpočátku aktivní koně začali postupně odpadat, nejprve Alenquer po chvíli následovaný Bay Bridgem. Lord North na bariéře postupně stagnoval a boj o vítězství se tak zúžil na Vadeniho a Native Traila, ke kterým se rychle blížil volný prostor konečně objevivší Mishriff. Vadeni nakonec zvítězil o krk před Mishriffem, který o hlavu předstihl Native Traila, půl délky ztrácel čtvrtý Lord North, páté místo tři délky zpět získal Bay Bridge půl délky před Alenquerem.

Christophe Soumillon svůj první triumf na sandownském závodišti oslavil vítězným gestem, avšak vzhledem k tomu, že otěže držel jen v jedné ruce jeho kůň vybočil doprava a po proběhnutí cílem zasáhl třetího Native Traila a potažmo pod ním jdoucího Lorda Northa, což rozhodčí vyhodnotili jako neopatrnou jízdu a Soumillona potrestali sankcí odnětí licence na 12 dní. "Mým úkolem je jet co nejrychleji mezi bodem A a bodem B, což se mi podařilo - za bodem B už jsem tak dobrý nebyl." komentoval udělenou sankci Soumillon.

Vítězný Vadeni je synem coolmorského vítěze anglických i irských 2 000 Guineas Churchilla z klisny Vaderany po Monsun a pochází z rodiny Lagarderových vítězek Gr. 1 dostihů Vadawiny, Vaziry, Valyry atd. Pro svého majitele a chovatele Aga Khana získal první úspěch v Eclipse Stakes, které v roce 1959 vyhrál jeho otec princ Aly Khan se Saint Crespinem. Samotný Aga Khan na závodišti přítom nebyl, dostih sledoval z Lisabonu, zastupovala ho princezna Zahra, která hřebcův triumf oplakala, nicméně novinářům sdělila, že nesouhlasí s trenérovým záměrem startovat v Gr. 2 Prix Guillaume d'Ornano s tím, že hřebec by se měl objevit v nejlepších Gr. 1 dostizích, které může běžet, s dodatkem, že ale zůstane na distanci jedné a čtvrt míle, takže nebude směřovat do "l'Arc".