Váňa ml: Pavlův návrat se v Meranu vydařil

Dva francouzské starty za sebou v minulém týdnu mají reprezentanti stáje Josefa Aichnera v péči Josefa Váni mladšího, z hlediska českého turfu ale byl ve žlutočerných barvách možná zajímavější vítězný návrat Pavla Složila mladšího do dostihového provozu v italském Meranu. Jak viděl na události bohatý týden Josef Váňa mladší?

„Je pravda, že jsem trošku doufali, že z Francie povezeme vítězství. Ale po tom, jak to ve finále při těch dostizích vypadalo, musíme být spokojení s tím, co se nakonec našim koním povedlo. Je pravda, že s Gangsterem jsme to nakonec asi trochu podcenili. Dlouho jsme hledali vhodný dostih,  ale pak jsme v něm zvolili pasivní taktiku. Místo aby to ucválal v tempu, tak se cválalo pomaleji a v konci ho porazil kůň s dobrým závěrem. Ve Vittelu Brunch Royal prohrál se specialisty na místní dráhu, navíc bylo dost tvrdo, tam to bylo tak, jak to být mělo,“ hodnotí Josef Váňa francouzské počiny.

Při druhém z nich v sedle jeho svěřence nastoupil James Reveley, ve Francii působící harcovník ověnčený velkými úspěchy z francouzských drah. „Sám si o našeho koně řekl, a byl s ním po dostihu moc spokojený,“ pochvaloval si Váňa. „My jsme předpokládali, že v neděli budou dostihy v Meranu, a že naši kluci nebudou k dispozici, takže jsme se domluvili a když Merano přesměrovalo překážky do sobotního programu, už jsme dohodu nechtěli rušit.  Jamesovi se Brunch Royal moc líbil, a  když vám francouzský šampion pochválí koně, určitě se nemáte za co stydět. Za mě je James jedním z nejlepších žokejů dneška, jeho klidná ruka a cit jsou fantastické.“

Co se nepovedlo Reveleymu ve Francii, to dokázal Pavel Složil mladší v sobotu v Meranu. Symbolicky s Piton den Neiges vyhrál na dráze, kde v červnu utrpěl hrozivý pád a potěšil tak celou českou dostihovou obec. „Pavel se u nás před sobotním Meranem byl třikrát posadit v tréninku a odjezdil pět lotů, na dostihy byl dobře připravený a my jsme moc rádi, že mu to vyšlo na vítězství,“ říká Váňa. „Měl samozřejmě štěstí, že měl Piton v tom dostihu velkou váhu, před to zranění celkem přibral a jestli by měl jezdit o koně s nižšími váhami, bude muset něco zase shodit.“

Složil po vítězném návratu do Merana odcestoval na krátkou dovolenou, ale Váňa ho v brzké době opět čeká. „Myslím, že se v pondělí ukáže do práce.  Za dva týdny jsou přípravné dostihy na Gran Premio a samozřejmě budeme sledovat, jak se Pavel popasuje s váhou, a  co bude případně v Meranu schopný jezdit,“ dodává Josef Váňa mladší.