Baden Baden: Suverénní Habana

Na závodišti v Iffezheimu poblíž lázeňského městečka Baden Baden se ve středu uskutečnil třetí dostihový den v rámci mítinku v Grosse Woche 2022, jehož vrcholem byl 149. ročník Gr. 3 Renate und Albrecht Woeste - Zukunfts-Rennen pro dvouleté koně, ve které si suverénně počínala teprve podruhé startující svěřenka Andease Wöhlera Habana (E. Pedroza) reprezentující stáj nadace svého chovatele hřebčína Fährhof.

Na startu letošního 149. ročníku Renate und Albrecht Woeste - Zukunfts-Rennen (Gr. 3, 2 l., 1 400 metrů, 55 000 €) se sešlo osm koní, mezi nimiž byla v reakci na suverénní vítězství při debutu favoritkou Kingmanova dcera Habana. Panamský rodák Eddie Pedroza po startu nikam nespěchal a nechal svěřenku Anrease Wöhlera cválat na posledním místě. Při vytáčení do cílové roviny pak podjel celé startovní pole, Habana bez většího úsilí, pouze pod rukama svého jezdce, přešla do vedení a vypracovala si zhruba dvoudélkový náskok, který bez většího úsilí kontrolovala až do cíle. Styl jejího vítězství cíloví rozhodčí ohodnotili jako velmi lehce, když zvítězila o dvě délky před vítězem kolínského aukčního dostihu See Paris (M. Cadeddu), třetí se ztrátou dalších jeden a půl délky finišovala největší outsiderka francouzská Ghrainne (A. Pouchin). Vítězná Habana bude podle slov manažera stáje Simona Stokese nyní směřovat buď do Ceny zimní královny, zde v Badenu anebo do Ceny Marcela Boussaca v Paříži v rámci víkendu při „Oblouku“, zatímco Holger Faust (manažer druhého v cíli See Paris) jako další cíl uvedl Cenu zimního favorita, přičemž dodal „…kde se s Habanou nepotkáme“.

 

Zatímco ve středečním vrcholu se úřadujícímu dvojnásobnému německému šampionovi a lídrovi aktuálního pořadí nejlepších jezdců Baujržanovi Murzabajevovi příliš nedařilo, když s třetím favoritem dostihu Winning Spiritem trenéra Schiergena skončil až na předposledním sedmém místě, v rámcovém programu vyhrál se svěřenci svého zaměstnavatele dva nejvýznamnější dostihy – nejprve s Noble Heidi suverénně s náskokem osmi a půl délky opanovali klisnám vyhrazené listed Coolmore Stud Baden-Baden Cup (listed, 3+ kl., 1 800 metrů, 25 000 €) a posléze triumfoval i v bohatě dotovaném aukčním dostihu Preis der BBAG (3 l., 2 400 metrů, 52 000 €) s hřebcem Tünnesem.