Merano: Čeští koně dominují

V Meranu v sobotu odstartoval dvoudenní mítink, který je vyvrcholením italské překážkové sezóny. V úvodní den byly na programu čtyři překážkové dostihy, z toho tři kategorie Graded a ve všech čtyřech se prosadili koně připravovaní v České republice. To konec konců není až takovým překvapením, když si vezmeme, že na startovních listinách těchto čtyřech dostihů figurovalo celkem 25 koní a více než polovina, přesněji 13 je připravováno v ČR. Graded hattrick slavil trenér Josef Váňa mladší a majitel Josef Aichner, naopak ani triumf Red Corala v rámcových proutěnkách pro tříleté nedokázal rozptýlit smutek, který zavládl v realizačním týmu stáje Dr. Charváta po fatálním zranění talentovaného Roncala.

Prvním z kvarteta sobotních překážkových dostihů byla Premio Steeple-Chases D’Italia (stch Gd-2, 4 – 5 l., 3 900 metrů, 45 500 €), ve které se představila pětice koní, přičemž favority bylo třeba hledat v reprezentantu stáje Dr. Charváta Roncalovi (L. Matuský) usilujícím o páté konsekutivní vítězství, z toho třetí na scéně graded dostihů, jemuž největším soupeřem měl být svěřenec francouzského tandemu Macaire & Legeneste Tonguetted (K. Dubourg). Oba favorité ovšem dostih nezvládli, nejprve se k zemi poroučel nejbohatší kůň v poli Tonguetted a chvíli po něm i Roncal, který utrpěl fatální zranění. Vzhledem k tomu, že pád měl i svěřenec Josefa Váni staršího Igor, jehož jezdec Jan Kratochvíl se posléze musel vydat do nemocnice na kontrolní vyšetření, cesta k vítězství se otevřela pro svěřence Josefa Váni mladšího Zio Reginaldo (P. Složil ml.), kterou pětiletý reprezentant stáje Josefa Aichnera dokonale využil, když jediného zbývajícího soupeře domácího Lucecherinamu (G. Agus) porazil suverénně o čtrnáct délek.

Následovala Premio Max Siebenfoercher (pp, 3 l., 3 000 metrů, 25 300 €) pro začínající proutěkáře, ve které si při svém prvním překážkovém startu se soupeři jen pohrál Red Coral (ž. Matuský) – celý dostih odvodila svěřenaka italského trenéra Rafaela Romana Princesse Ginevra (G. Volpe), zatímco Red Coral situaci kontroloval z průběžné druhé pozice, při vytáčení do cílové roviny nastoupil, minul soupeřku a lehce se vzdaloval… Nakonec zvítězil o sedm délek před Faverovým War Brave, Princesse Ginevra na třetím místě pak ztrácela dalších šest.

Třetím sobotním překážkovým dostihem byl další díl celoročního seriálu crossových dostihů Crystal Cup a to 78. ročník Premio Delle Nazioni – Memoriálu Marco Rocca (stch cc Gd-2, 5+, 6 000 metrů, 40 000 €). V dostihu se představilo šest koní, pozornost českých příznivců s eupínala především na dvojici do Velké pardubické přihlášených reprezentantů stáje Scuderia Aichner Brunch Royal (ž. Matuský) a Santa Klara (P. Složil ml.) připravovaných Josefem Váňou mladším. Dostih od startu v pomalém tempu vodil třetí z českých účastníků Almost Human (O. Velek) sledovaný oběma Aichnerovci, zbytek pole tvořili dva koně z Francie  – vítěz Grand Steeple-Chase des Flandres v holandském Waleregemu a vedoucí kůň průběžného pořadí Crystal Cupu Polinuit (A. Orain) a Vino Royal (G. Agus) a německý Jetstream Jack (A. Čmiel). Zhruba v polovině dostihu se pokusil vyprovokovat zrychlení francouzský Vino Royal, zrychlil a převzal vedení, avšak záhy na Velkém oxeru padl a stejný osud potkal i druhého francouzského účastníka. Vše se vrátilo do starých kolejí, nepříliš rychlé tempo diktoval Almost Human, sledovaný oběma Aichnerovci, přičemž toto rozložení sil vydrželo až na trojskok, jehož druhá překážka vystavila stopku pro Jetstream Jacka a třetí zastavila Santa Klaru. V dostihu tak zbyli dva koně vedoucí Almost Human a respektovaný Brunch Royal. V závěru dostihu se Brunch Royal přiblížil lídrovi a při vbíhání do cílové roviny zaútočil, poslední překážku skákal zhruba s délkovým náskokem a pak se pouze pod rukama svého jezdce začal vzdalovat až na konečných šest délek. Trenér Váňa mladší po dostihu start obou svých svěřenců ve Velké nevyloučil s tím, že bude záležet na tom, jak absorbují tento dostih. Otázkou je jezdecké obsazení, stájová jednička Josef Bartoš by při výběru jako zkušenějšího crossaře preferoval právě vítězného Bruch Royala.

Posledním a zároveň nejvýznamnějším dostihem sobotního odpoledne byl 68. ročník proutěnkářské Premio Gran Corsa Siepi di Merano – Memorial Guido Zibellini (pp Gd-1, 5+, 4 000 metrů, 60 000 €). Do dostihu odstartovalo sedm koní, přičemž tři z nich připravoval trenér Josef Váňa mladší pro stáj Josefa Aichnera, včetně obhájce loňského druhého místa Zaniniho, v jehož sedle svůj jediný sobotní start absolvoval po zranění se pozvolna vracející žokej Josef Bartoš. Diktování svižného tempa se ujal Suroit (I. Cherchi), kterého s mírným odstupem sledoval Zanini. Zhruba v polovině dostihu slábnoucího lídra nahradil Zanini, kterého s mírným odstupem sledoval třetí z Aichnerovců Mauricius (P. Složil ml.). V závěrečném oblouku se Mauricius pokusil na Zaniniho zaútočit, avšak nástup odrazil a do cílové roviny točil jako první. Zanini nakonec nikým neohrožován zvítězil o pět délek před Mauriciem, třetí s odstupem dvou a půl délky finišoval německý Cabot Cliffs (K. Parkin). Podle slov trenéra Váni mladšího nyní Zanini dostane pauzu a znovu na dráze by se mohl objevit v zimě v Pise.