TZ DS Pardubice: Zajímavosti rámcového programu VP

Druhou říjnovou neděli je pozornost upírána především k Velké pardubické, ovšem i rámcový program má každý rok co nabídnout. Stejné to bylo i letos, kdy se kromě 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou běželo dalších šest atraktivních dostihů, ve kterých bylo možné číst mnoho příběhů.

  • Maková Panenka

Program otevřel dostih vypsaný výhradně pro klisny, ve které neuvěřitelným závěrem excelovala v Pardubicích stále populárnější Maková Panenka. Sedmiletá kobylka v barvách stáje DS Ponytrans proplouvala startovním polem nahoru a dolů a teprve v cílové rovině ukázala svůj finiš a všechny své soupeřky udolala. Maková Panenka nad překážkami debutovala v roce 2020 s žokejem Petrem Tůmou, od září stejného roku je jejím stálým jezdcem Jan Odložil. Jen jedinkrát byl kvůli zranění střídán pětinásobným vítězem Velké pardubické Janem Faltejskem, a to letos na jaře. Svěřenkyně trenérky Evy Petříkové v letošním roce startovala pětkrát, čtyřikrát zvítězila. V den Velké pardubické ji přímo na závodišti podporoval mohutný fanklub – z Moravy dorazil zájezd fanoušků s obrázkem Makové panenky na tričkách.

  • Hattrick Jana Odložila

Pro Jana Odložila to bylo první ze tří vítězství dne. Ty dvě další přidal v sedlech koní pánů Charvátů, nejprve toho mladšího. Trenér Pavel Tůma mu do Ceny společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Ceny ČASCH nasedlal dosud neporaženého čtyřletého hnědáka. Greek Dessert debutoval vloni, od té doby startoval šestkrát a šestkrát také zvítězil. Hattrick Jan Odložil završil v sedle koně majitele Jiřího Charváta staršího. Gatsby má podobně nevídanou kariéru, z osmi startů vytěžil sedm vítězství. To poslední bylo v nedělní Ceně hejtmana Pardubického kraje – Ceně Vltavy.

„Neděle byla povedeným dnem. Je to svátek a vrchol překážkové sezony. Počasí vyšlo suprově, dráha byla perfektně připravená. Povedlo se mi třikrát vyhrát, což je pro mě suprová motivace a jsem za to moc rád. Velká pardubická sice už nevyšla úplně podle představ, ale s šestým místem jsem i tak spokojený. Užili jsme si to jako jezdci a diváci určitě taky,“ shrnul svůj dostihový den Jan Odložil.

  • Jeden start, jedno vítězství

V září letošního roku se na pardubické dostihové dráze poprvé objevil francouzský žokej Benoit Claudic. Za dva měsíce tu stihl odjet sedm dostihů a dvakrát zvítězit. Vždy v barvách stáje DS Pegas. V den Velké pardubické startoval jen jedinkrát. Trenér Daniel Török jej s šestiletým tmavým hnědákem Godfreyem, se kterým se neúspěšně snažili projít zářijovou kvalifikací na Velkou pardubickou, poslal do handicapu Pohár BICZ holding 2022. A tentokrát to byla cesta vítězná.

  • Rovinový žokej nad překážkami

Do stejného dostihu připravil trenér Josef Váňa st. šestiletého tmavého hnědáka stáje Jasna. Giorgione letos startoval šestkrát, při posledních dvou startech – v Mostě a nyní v Pardubicích – byl v jeho sedle rovinový jezdec, vítěz letošního Českého derby Petr Foret. V jeho statistikách je uvedeno 2214 startů na rovinách, ale jen jedenáct překážkových. Při své pardubické překážkové premiéře byl pátý.

  • Double pro Myšku

Velkou pardubickou s Imphalem nedokončil, ale v rámcovém programu si připsal double. Řeč je o jednom z nejzkušenějších českých žokejů Jaroslavu Myškovi. V Ceně Lesů České republiky – Ceně Labe, která je považována za generálku na Velkou pardubickou, zvítězil v sedle Well Absolut. Toho připravují společně s manželkou Štěpánkou. Pro trenéra Stanislava Popelku pak zvítězil v sedle Lianela v krátkém crossu, Poplerově memoriálu skupiny Profireal Group.

Foto: Zenon Kisza (http://www.fotokisza.com/)