TZ DS Pardubice: Návštěvnost Velké atakovala rekordy „předcovidové“ doby

Po dvou letech restrikcí se letošní ročník Velké pardubické mohl konat bez jakýchkoli opatření. V roce 2020 se vrchol české překážkové sezóny musel běžet před prázdnými tribunami, vloni bylo nutné prokazovat se očkováním nebo negativním testem na covid-19. Volný režim a slunečné počasí přivedlo na pardubické dostihové závodiště na pětadvacet tisíc lidí.

Vstupenky na tribuny byly vyprodané už dva týdny před konáním Velké pardubické, na místě se vstupenky na stání prodávaly ještě několik desítek minut před startem hlavního dostihu. Slunečné počasí totiž na závodiště lákalo i během odpoledne. V areálu se tak pohybovalo na pětadvacet tisíc lidí, tedy podobně jako v předcovidových dobách. Znovu diváci tvořili kulisu i v závěrečném oblouku cílové roviny podobně jako v dobách před rokem 1989.

Zajímavá čísla ukazují také sledovanost přímého přenosu na programech České televize. Velká pardubická je jediný sportovní podnik, který je živě přinášen nejen na programu ČT Sport, ale také na ČT 1. Sportovní kanál nabídl šestihodinový přenos, ČT1 se připojila později s programem dlouhým 2 a půl hodiny. Samotnou 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou u televizních obrazovek sledovalo jeden a tři čtvrtě milionu diváků.

Rekordy lámali sázející. Tipsport přijal sázky za 17,5 milionu korun – vloni to bylo 15 milionů korun. Na 132. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou bylo vsazeno 9,6 milionů korun, tedy o 1,3 milionu korun více než v roce 2021. Nejvyšší výhra 95 tisíc korun padla přímo na závodišti v Pardubicích, kde si vsadil tipující doslova pár minut před startem Velké pardubické 10 tisíc korun na výhru Mr. Spex v kurzu 9,5:1. Nejvíce sázek směřovalo na favorita Velké pardubické, loňského vítěze Talenta, na něhož byl vsazen téměř milión korun. Vítězný Mr Spex byl až šestým nejhranějším koněm.