Baden Baden: Královna z jiné planety

V neděli na závodišti v Iffezheimu v těsném sousedství lázeňského městečka Baden Baden vyvrcholil letošní Sales & Racing Festival dvěma dostihy kategorie Gr. 3. Prvním z nich byl letošní ročník německé zimní královny Preis der Winterkönigin, ve které se suverénním způsobem prosadila favorizovaná Quantanamera (M. Seidl), když zvítězila o více než osm délek před nejlepší z konkurentek, jíž byla Empore (A. Starke). Druhou byla vytrvalecká The Länd Trophy, kterou ovládli tříletí svěřenci trenéra Markuse Kluga, když Well Disposed (A. Starke) o tři a půl délky porazila Lavella (E. Pedroza).

Letošní ročník nejdůležitějšího německého dostihu pro dvouleté klisny Preis der Winterkönigin (Gr. 3, 2 l. kl., 1 600 metrů, 155 000 €) se poprvé uskutečnil pod patronátem dražební společnosti BBAG a představilo se v něm deset klisen. Favoritkou byla svěřenka trenéra Andrease Suboricse Quantanamera, kterou v dostihu vedl Martin Seidl. Navzdory vnějšímu startovacímu boxu se dcera plemeníka Lope de Vegy odchovaná Nadací hřebčína Fährhof, kterou si na loňské dražbě ročků společnosti BBAG sám vybral a za 200 000 € také vydražil její aktuální majitel Jürgen Sartori, záhy ocitla na čele a na vydatnými dešti zmáčené dráze diktovala tempo dostihu. Na počátku cílové roviny její jezdec pohledem zkontroloval situaci, na klisnu přitlačil, ta od soupeřek odešla a bez většího úsilí se jim vzdalovala. Cílem proběhla s náskokem osmi a půl délky, před nejlepší z bojující trojice soupeřek, jíž byla röttgenská Empore (A. Starke), která o krátkou hlavu porazila Tamarinde (B. Murzabajev), o krk čtvrtá byla Elle (M. Forest) a tabuli s odstupem čtyř a čtvrt délky uzavřela Colonia Victoria (M. Pecheur).

 

Trenér Andreas Suborics po doběhu nešetřil superlativy: "Při dostihu jsem měl hodně vysoký tep, ale teď jsem opravdu hrdý. Čekali jsme, že zepředu půjde Laguna Beach, ale když se jim od začátku nedařilo, bylo dobře, že Martin s Quantanamerou si dělal dostih zepředu sám. Hned po startu bylo vidět, jak dobře na tom je. Bylo to úžasné představení. Před čtrnácti dny, po první práci po jejím vítězství v Dortmundu, jsem řekl své ženě, že bychom mohli mít ve stáji výjimečného koně. Dnes se nám to působivým způsobem potvrdilo. Mohla by být také koněm pro Prix de Diane ve Francii v příštím roce.“ Jezdec Martin Seidl mu přitakával: "Věděl jsem, co mám pod sebou. S Whispering Angel jsem tenhle dostih už jednou vyhrál, ale tehdy jsme šli hodně zezadu. Dnes jsme jeli zepředu a vše bylo rozhodnuto už 400 metrů před cílem. Byl to závod, který se zapíše do historie." 

Druhý z nedělních vrcholů The Länd Trophy (Gr. 3, 3+, 2 400 metrů, 55 000 €) skončil velkým úspěchem pro trenéra Markuse Kluga, když jeho dva tříletí svěřenci dostih zcela ovládli. V poli osmi koní se diktování tempa ujal obhájce loňského vítězství Only the Brave (C. Fallon), kterému na čele asistoval hodně sázený Weston (M. Seidl), který nakonec odskakoval jako druhý favorit. Dokonalý výkon v sedle vítězky hamburské Mehl-Mülhens-Trophy Well Disposed však předvedl šestačtyřicetiletý žokej Andrasch Starke – poté co v průběhu dostihu klisna cválala blízko čela na průběžné třetí čtvrté pozici, ji při vytáčení do cílové roviny vytáhl na pevnější půdu k vnější bariéře a Dubawiho dcera reprezentující stáj hřebčína Röttgen v dostihu lehce dominovala s náskokem tří a půl délky. Za ním se vyvezl lídr německého jezdeckého šampionátu Baujržan Murzabajev v sedle favorizovaného Neria, avšak nakonec o půl délky nestačil na středem dráhy jdoucího vítězčina tréninkového kolegu, poprvé od sedmého místa v letošním derby startujícího Lavella (E. Pedroza).

 

Spokojený trenér Markus Klug dostih hodnotil takto: "Výsledek nemohl být lepší. Především se mi líbilo to, jakým způsobem Well Disposed zvítězila. Těžká půda jí vyhovovala, celá její mateřská linie s ní neměla žádné problémy. Po vítězství v Hamburku sice měla menší výpadek formy, nyní ale vypadala opět mnohem lépe a předvedla se ve velkém stylu. Také Lavello běžel po dlouhé přestávce velmi dobře." Andrasch Starke s průběhem úplně spokojen nebyl: "Chtěl jsem klisnu v průběhu dostihu schovat, ale bylo to velmi obtížné. Před tím jak si s tím poradila mohu jen smeknout kloubouk“. Zástupce majitele (Nadace Mehl-Mülhens, hřebčín Röttgen) Dr. Günter Paul doplnil: "Na Well Disposed jsme velmi hrdí. Klisna samozřejmě zůstane v dostihové stáji i v roce 2023 a měla by nadále předvádět špičkové výkony."

Foto: www.marcruehl.com