Trávníček: Vert Liberte? Nejlepší, jakého máme

Čtyři domácí starty, čtyři vítězství. Letošní bilance Verta Liberté nepotřebuje  dlouhé komentáře. I v pražské Ceně prezidenta potvrdil, že lepšího  vytrvalce na českých drahách aktuálně nemáme a skutečnost, že v průběhu sezóny posbíral triumfy v rámci domácí elity na tratích od 1800 do 3200 metrů signalizuje, že jeho záběr  je skutečně široký.

Však  také majitel Jiří Trávníček neskrýval v pražské Chuchli nad výsledky  čtyřletého valacha potěšení. „Je to náš nejlepší starší kůň ve stáji, to je bez debaty,“ pochvaloval si a zároveň vysvětluje, proč se Vert Liberte stáje ve stáji s francouzskými ambicemi letos specialistou na Česko. „Je to kůň, který celkem špatně cestuje, takže je pro starty v Česku vlastně ideální. Navíc s ním je potřeba běhat na měkčí dráze, to je pro něj ideál.“

Kůň, který po loňském derby dostal  v tréninku déledobou přestávku, se za ni letos odvděčil nejlepším možným způsobem a všechny dostihy, v kterých se do jeho sedla posadil Petr Foret, dokázal vyhrát.  Žokej, který je letos na českých drahách specialistou na  dostihy nejvyšší kategorie,  přitom v posledních vystoupeních s Vertem Liberte nemusel rozehrávat rejstřík svých schopností zvlášť vysoko, převaha reprezentanta stáje DS Pegas byla evidentní.

„Přišli jsme na to, co mu vyhovuje. Když se na něj moc netlačí a dostane se na měkčí dráhu,  předvádí  svoje optimální výkony,“ říká Jiří Trávníček. Pro letošní rok s Vertem Liberte už zřejmě další plány nebudou, jako valach ale před sebou může mít zajímavou kariéru i v příští sezóně.