Velká Chuchle: Prezident pro Vert Liberte

V neděli odpoledne za krásného slunečného počasí, které přilákalo jednu z největších diváckých návštěv v letošním roce, hostila pražská Chuchle Aréna předposlední dostihový den tamní letošní dostihové sezóny. Jeho vrcholy byly 101. ročník super vytrvalecké Ceny prezidenta republiky, ve které výbornou podzimní formu potvrdil a letošní tuzemskou neporazitelnost si udržel reprezentant stáje Pegas Vert Liberte (ž. Foret) a 15. ročník mílové Ceny běloušů CK Martin Tour, ve které si se staršími jedničkovými soupeři navzdory vysoké nesené hmotnosti poradila dvojnásobná klasická vítězka ze Slovenska Shabana (ž. Laube). 

Ve 101. ročníku Ceny prezidenta republiky (I. kat., 3+, 3 200 metrů, 200 000 Kč) jednoho z nejstarších dostihů u nás, se po škrtu Startosferica představilo jedenáct koní, mezi nimiž byl favoritem letos na tuzemských drahách neporažený svěřenec Dalibora Töröka Vert Liberte (ž. Foret), který naposledy zvítězil ve Velké ceně českého turfu. Na měkkém podkladu se diktování tempa ujal svěřenec Štěpánky Myškové Odsonne (ž. Zatloukal), sledovaný trojicí klisen Sparkle Shout (ž. Florian), Blondie (žk. Zedková) a Wellunca (ž. Chaloupka). Sázkový favorit Vert Liberte odpočíval ve středu pole, které uzavírala loňská (posléze kvůli dopingu diskvalifikovaná) vítězka Lady in Pink (ž. Laube). Odsonne přivedl pole startujících až do cílové roviny, zde však žokej Petr Foret pobídl favorizovaného odchovance Ecurie des Charmes, syn sprintera Muhaarara středem dráhy akceleroval a o výsledku bylo de facto rozhodnuto – Vert Liberte navzdory dvojnásobnému bočení získaný náskok udržel a v závěru ještě navýšil až na konečných šest délek před druhou Welluncou, která o půl délky odolala tlaku Lady in Pink, čtvrtý s odstupem necelých pěti délek finišoval tříletý Dillon (ž. Verner) a tabuli s dvoudélkovou ztrátou uzavřel tempař Odsonne.

Druhým nedělním vrcholem byl 15. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour (II. kat., 3+ b., 1 600 metrů, 100 000 Kč), ve které se představilo šest koní bílé barvy, kterým nakonec kralovala a letošního pátého vítězství ze šesti startů dosáhla svěřenka Luboše Urbánka Shabana (ž. Laube) reprezentující letos velmi úspěšnou stáj Lokotrans. Tři a čtvrt délky za letošní vítězkou slovenské JCK a Oaks finišovala nedávná vítězka Memoriálu Harryho Petrlíka Rabbit Coulsty (ž. Chaloupka), další dvě a půl délky na třetím místě ztrácel tempař Pace Man (ž. Zatloukal), „až“ čtvrtý s odstupem čtyř délek finišoval favorizovaný Ignacius Reilly (ž. Foret), který se po zranění zatím nedokázal vrátit do bývalé formy a poslední dotaci se ztrátou devíti délek získal teprve podruhé startující Kaphal (Mášová).

Vítěz hlavního dostihu žokej Petr Foret získal v neděli double, když se prosadil i v úvodním dostihu odpoledne Ceně společnosti Tipsport (V. kat., 3+, 1 600 metrů, 20 000 Kč) v sedle Airuschky trenéra Hály. V Ceně Fitmin Solution (III. kat., 2l., 1 400 metrů, 60 000 Kč) předposledním dílu celoročního seriálu dostihů pro dvouleté koně českého chovu Fitmin Cup se prosadila svěřenka Václava Luky mladšího Gratulace vedená talentovanou Lucií Fialovou. S blížícím se závěrem sezóny vrcholí i boj o jednotlivé šampionáty – v jezdeckém Lázně Poděbrady Cupu vedoucí Jiřina Andrésová díky suverénnímu triumfu s Lucas Warriorem v Ceně Fontana Watercoolers (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 40 000 Kč) dosáhla šestadvacátého letošního triumfu a navýšila svůj náskok před druhou Vendulou Korečkovou na tři vítězství. Stejné pořadí je logicky i v jezdkyním vyhrazeném BoKaBau Ladies Cupu. Mezi trenéry se Allan Petrlík díky vítězství Vademilly v Ceně Střední školy dostihového sportu a jezdectví (IV. kat., 3+, 1 800 metrů, 40 000 Kč) odpoutal od Heleny Vocáskové, zatímco její jezdkyně žákyně Renáta Ondráčková díky tomuto triumfu ovládla letošní XIV. ročník Hipospol Cupu, seriálu dostihů pro jezdce žáky. V Ceně společnosti Ticketlive (III. kat., 3+, 1 200 metrů, 60 000 Kč) se lehce prosadil svěřenec chuchlského veterána Jaroslav Drlíka Orssio v sedle Annou Lebduškovou a závěrečný dostih Cena Elektrizace železnic Praha a. s. (III. kat., 3+, 2 210 metrů, 60 000 Kč) se boji o krk stal kořistí letos již potřetí vítězné Pleione, kterou pro rodinu Nieslanikových odjezdil amatér Jan Kovář.