Most: Českomoravská cena pro Caucasiana

Letošní poslední dostihový den na mosteckém Hipodromu se kvůli mlze málem neuskutečnil, avšak počasí se nakonec umoudřilo a dostihový den s hodinovým zpožděním odstartoval. Jeho vrcholem byl 96. ročník Českomoravské ceny Charvát CTS a. s., který jednoznačně ovládl svěřenec Konstantina Kobzareva Caucasian v sedle s jezdcem Lukášem Charvátem. V rámcovém programu se dařilo žokeji Adamu Florianovi, který díky triumfům s Beauty Approach a Askeranou zaznamenal vítězný double.

Ve vrcholu závěrečného dostihového dne na mosteckém Hipodromu 96. ročníku Českomoravské ceny Charvát CTS a. s. (I. kat., 3+, 1 400 metrů, 150 000 Kč) se představilo šest koní, mezi nimiž byl favoritem jistý vítěz zářiového  dvojkového handicapu z Chuchle Areny Praha Caucasian (Charvát).  V průběhu dostihu tuto roli beze zbytku potvrdil, když krátce po startu přešel do vedení, zavedl pole koní do cílové roviny, kde v podstatě již jen kontroloval situaci až cíle. Syn raného coolmorského Holly Roman Emperora, který startoval jen jako dvouletý, zvítězil o dvě a čtvrt délky před obhájcem loňského triumfu Lailahem (ž. Laube), s odstupem pěti délek na třetím místě finišoval Lailahův stájový a tréninkový druh Matello (ž. Verner), další dvě a čtvrt délky zpět doběhl Wakai Go (ž. Foret), když o půl délky předčil Seasonyho (ž. Liška).

Druhým nejvýznamnějším dostihem sobotního mosteckého odpoledne byl velmi dobře obsazený dvojkový handicap Cena společnosti Qwert Rubber spol. s r. o. (II. kat., 3+, 1 200 metrů, 90 000 Kč). V jeho dramatické koncovce se nakonec po boji prosadila největší zátěž nesoucí svěřenka Allana Petrlíka Rabbit Breath (ž. Chaloupka), když o hlavu porazila naopak nejméně zatíženou Gilienne (Mášová) nesoucí o dvanáct a půl kilogramu méně, třetí Beau Massagot (ž. Laube) přicestovavší z Rakouska ztrácel půl délky. Trenér vítězky Allan Petrlíka tak letošním pětadvacátým triumfem učinil další krok k zisku svého pátého titulu trenéra šampiona, když před druhou Helenou Vocáskovou má nyní náskok čtyř vítězství.

Na čele jezdeckého šampionátu v sobotu k žádným změnám nedošlo, takže z tohoto pohledu je nejzajímavější vítězný double žokeje Adama Floriana. Ten nejprve ve dvouletým nezvítězivším koním vyhrazené Ceně Ing. Petry Brochnerové (III. kat., 2 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč) vítězně provedl cílem svěřenku Miroslava Nieslanika Beauty Approach, která bezmála o pět délek porazila Delice Reglisse (ž. Zatloukal)  a poté se v těsné koncovce vytrvaleckémho handicapu Cena Hipodromu Most (IV. kat, 3+, 2 200 metrů, 40 000 Kč) prosadil s Hanou Kabelkovu připravovanou Askeranou, když o nos předčili Variminga (ž. Liška), zatímco třetí Vossolie (ž. Andrésová) ztrácel krk.

V úvodním dostihu sobotního odpoledne na Hipodromu Most Říjnové mostecké míli (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 40 000 Kč) při svém prvním startu na tomto závodišti oslavila první vítězství v kariéře žákyně Karolína Hrošková a to v sedle Michalem Kalčíkem přiravovaného bělouše Sorbeta. Michal Kalčík se mohl radovat i o padesát minut později, avšak v Ceně amatérských a žákovských jezdců (V. kat., 3+, 2 000 metrů, 20 000 Kč) jeho Kyriakali (am. Kovář) v nádherném souboji o krk nestačila na Janou Manovou připravovaného Medžugorje (am. Roman). Dramatickou podívanou nabídla i trojková Cena společnosti Tipsport (III. kat., 3+, 2 000 metrů, 60 000 Kč), ve které na červencový triumf k Karlových Varů navázal čtyřletý Ilias trenérky Ingrid Koplíkové v sedle s Michaelou Maláčovou, když o tři čtvrtiny délky porazil ne zrovna bezproblémový průběh majícího vítěze loňského slovenského derby Rabbit Red Jazza (ž. Zatloukal).