Cheltenham: Festival Trials Day plný překvapení

V sobotu se na anglické dostihové dráhy vrátil překážkový dostihový provoz na nejvyšší úrovni, který v posledních týdnech omezovalo mrazivé počasí – na závodišti v cheltenhamském Prestbury Parku se uskutečnil tzv. Festival Trials Day, během kterého se uskutečnily přípravné dostihy na vrcholy březnového Festivalu, které kromě dramatické podívané přinesly i řadu překvapení.

Cheltenhamské závodiště v sobotu hostilo netradičně dlouhý dostihový den, jehož itinerář i díky přesunu prosincové cross country devět položek, z nichž hned čtyři byly kategorie Graded. Nejvýznamnějším z nich byla Albert Bartlett Clarence House Chase (stch Gd-1, 5+, 3 371 metrů, 91 800 Ł), předzkouška festivalové Queen Mother Champion Chase, ve které se o triumf měli utkat loňský vítěz Champion Chase a obhájce druhého místa z tohoto dostihu Energumene (P. Townend) a loňský vítěz Arkle Trophy Edwardstone (T. Cannon), který si v prosinci podmanil sandownskou Gd- 1 Tingle Creek Chase. Favorizovaný Energumene, svěřenec trenéra Willieho Mullinse, který chvíli před startem Clarence House díky triumfu Bronna ve Fairyhouse oslavil 4 000 vítězství v kariéře, však na doskoku po poslední překážce udělal chybu, kterou sice ustál, ale boj o vítězství se zúžil na dvojici Edwardsone a Editeur du Gite (N. Houlihan), přičemž na cílové čáře byl o hlavu dříve 14:1 nabízený svěřenec Garyho Moorea, který naposledy v Kemptonu opanoval Gd-2 Deserd Orchid Chase.

 

Přípravným dostihem na festivalové Triumph Hurdle byly JCB Triumph Trial Juvenile Hurdle (pp Gd-2, 4 l., 3 382 metrů, 80 000 Ł), ve kterých si favorizovaný svěřenec Josepha O’Briena Comfort Zone (J. O’Neill Jr.) připsal druhý Gd-2 triumf v řadě, když o tři čtvrtiny délky odolal náporu Scriptwrittera (P. Brennan). Přípravou na nejvýznamnější festivalový dostih The Gold Cup a nejlépe dotovaným dostihem odpoledne byla Paddy Power Cotswold Chase (stch Gd-2, 5+, 5 172 metrů, 120 000 €), ve které se očekával souboj třetího z loňského ročníku Gold Cupu Protektorata (H. Skelton) s loňským vítězem Grand National Noble Yeatsem (S. Bowen), avšak na favority zbylo jen třetí a čtvrté místo, zatímco z vítězství se radoval svěřenec trenérky Lucindy Russell Ahoy Senor (D. Fox), když o délku a půl porazil Sound Russian (S. Quinlan), třetí místo délku zpět po pěkném finiši na měkké dráze lepší z dua favoritů Noble Yeats. Dahlbury Stallions At Chapel Stud Cleeve Hurdle (pp Gd-2, 5+, 4 822 metrů, 70 000 Ł) jsou nejvýznamnějším přípravným dostihem pro Stayers Hurdle a ani zde neměl favorit na růžích ustláno, když vítěz posledních tří ročníků tohoto dostihu a vítěz Stayers Hurdle z roku 2020 Paisley Park (A. Coleman) nestačil na více než třetí místo necelých deset délek od vítězného svěřence Gabriela Leenderse Gold Tweet (J. Charron), který se stal prvním francouzským vítězem v rámci Festival Trials Day po osmnácti letech. Posledním ze sobotních Graded dostihů byly Ballymore Novices' Hurdle (pp Gd-2, 4+, 4 074 metrů, 50 000 Ł) pro nováčky, mezi nimiž zazářil svěřenec Syda Hosieho Rock my Way (T. Scudamore), když o délku a půl porazil favorizovaného Pembroke (H. Skelton).