Leopardstown: Suverénní Galopin des Champ

O víkendu se na závodišti v dublinském Leopardstownu uskutečnil druhý z vrcholů irské překážkové sezóny – dvoudenní Dublin Racing Festival. Během tohoto víkendu se uskutečnilo celkem 15 dostihů, z nichž hned 8 mělo nejvyšší možný status Grade 1 a na dotacích bylo rozděleno celkem 2,15 milionu Euro. Fantastickou atmosféru během obou dní vytvořilo celkem 34 591 diváků, což oproti loňskému roku představuje nárůst o 40%. Králem Festivalu se stal trenér Willie Mullins, který minulý víkend oslavil čtyřtisícího vítěze kariéry a jehož svěřenci opanovali „jen“ osm dostihů, když v několika dalších byli jím trénovaní favorité poraženi, ale hlavní vrcholy obou dní si ujít nenechali, v sobotním Irish Gold Cupu navzdory změně taktiky svoje ambice směrem ke stejně pojmenovanému vrcholu Festivalu v Cheltenhamu potvrdil teprve sedmiletý Galopin des Champs (P. Townend) a v neděli v Irish Champion Hurdle potvrdil střídání stráží šestiletý State Man (P. Townend), který nedal šanci legendární Honeysuckle (R. Blackmore) usilující o svůj čtvrtý triumf v tomto dostihu.

Vrcholem sobotního programu byl Irish Gold Cup (stch Gd-1, 5+, 4 828 metrů, 250 000 €), ve kterém se představilo sedm koní. Jasným favoritem byl suverénní vítěz prosincové John Durkan Memorial a předběžný favorit letošního cheltenhamského Gold Cupu Galopin des Champs (P. Townend), který se letos právě směrem k sezónnímu vrcholu prezentuje defenzivnější taktikou než loni. Diktování tempa dostihu se tak chopila Rachel Blackmore v sedle předloňského vítěze tohoto dostihu Kemboye, kterého sledoval tréninkový kolega Stattler (am. P. Mullins), za nimi cválala dvojice Fury Road (D. Russell) a The Big Dog (K. Donoghue), zatímco Galopin des Champs odpočíval na průběžné páté pozici. V oblouku do cílové roviny koně z druhé vlny začali stupňovat tempo a pořadí na čele se vyrovnalo, na předposledním skoku padl The Big Dog a po jeho absolvování se o nástup pokusil Davy Russell v sedle jediného svěřence Gordona Elliotta v dostihu Fury Road, jeho tempo se snažil akceptovat Stattler, zatímco Kemboy začínal stagnovat. Dopředu se posouval i Galopin des Champs, jehož jezdec Paul Townend dokázal hodit za hlavu katastrofální průběh, který připravil favorizované Lossiemouth v Spring Juvenile Hurdle i frustraci z trenérova výběru jezdců v Irish Arkle a poslední překážku již absolvoval vedle Fury Road, který se  však tlačil doleva, takže mezi nimi málem došlo ke kolizi. Townend proto využil lepšího skoku svého svěřence, který nad překážkou získal mírný náskok a vzal ho do volného prostoru napravo,  zatímco na doskoku škobrtnuvšího Fury Road Davy Russel směřoval k levé bariéře. Chvíli to vypadalo, že se favorita bude snažit potrápit, ale když Paul Townend dvakrát použil bičík bylo rozhodnuto - Galopin des Champ prudce akceleroval, zatímco Fury Road vypadal jako by se zastavil. Výsledkem byl suverénní osmidélkový triumf a první Townendovo vítězství v rámci mítinku, které bylo zároveň i jeho prvním v Irish Gold Cupu, zatímco Willie Mullins v rámci letošního festivalu slavil již třetí vítězství, které bylo celkově již dvanáctým v tomto dostihu (tj. z 36 dosavadních ročníků jich vyhrál plnou třetinu) a zároveň i doběh raz dva, když slábnoucího Fury Road o tři čtvrtiny délky předstihl i Stattler.

Paradoxem je, že ačkoli se Galopin des Champs v Irish Gold Cupu poprvé v kariéře představil na třímílové distanci nebránilo to sázkovým kancelářím vyslat ho dostihu v kurzu 1,3:1 (30/100), díky čemuž se stal vítězem s nejnižším kurzem v historii tohoto dostihu, avšak po jeho takřka bezchybném výkonu, těžko říct z jakých pohnutek, začaly jeho kurz na vítězství v cheltenhamském Gold Cupu zvedat. Na rozdíl od bookmakerů sázkových kanceláří byl trenér Mullins z jeho výkonu nadšen a po doběhu ho pro Racing Post hodnotil takto: "Zlatý pohár tu vyhrála řada výborných koní a Galopin si tak dělá jméno. Je to vzrušující. Spousta lidí tento dostih vynechává, aby se vydala na rovnou do Cheltenhamu, ale podle mě je třeba vyhrát irský Zlatý pohár v jakýkoli den. Užijeme si to." Na otázku ohledně pár set metrů navíc, které ho čekají v Cheltenhamu odpověděl: "To pro mě nikdy nebyl problém. Líbí se mi na něm, že se teď usadil. Paul ho dokáže v dostihu posadit tam, kam chce, a to je pro taktiku do budoucna klíčové. V hlavě dozrál a zklidňuje se jako správný dostihový kůň. Teď jde jen o to, abychom se připravili na Cheltenham, a máme k tomu pěkný časový rámec."

Všechny doběhy dostihů prvního dne dublinského Racing Festivalu můžete shlédnout zde: