Cheltenham: Obhájí Energumene triumf v Champion Chase...?

I „Festivalová středa“, druhý den letošního Festivalu na závodišti v cheltenhamském Prestbury Parku má klasické festivalové parametry, tj. sedm dostihů, z nichž první odstartuje ve 14:30 našeho času a stejně jako včera hned čtyři mají nejvyšší status Grade 1. Vrcholem tentokrát bude dvoukilometrová steeplechase Betway Queen Mother Champion Chase, která slibuje napínavý souboj tří „E“ – obhájce loňského vítězství Energumene (P. Townend) bude čelit loňskému vítězi Arkle Trophy Edwarstoneovi (T. Cannon), který půjde na start v roli favorita a napodobit výsledek z lednové Clarence House, kde oba dříve zmiňované koně porazil, se bude snažit Editeur du Gite (G. Moore).

14:30 - Ballymore Novices' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 225 metrů, 135 000 Ł)

Dostih slibující dramatickou podívanou, zejména Gaelic Warrior (am. P. Mullins), Hermes Allen (H. Cobden) a Impaire et Passe  (P. Townend) předvedli v posledních startech velice dobré výkony. Je těžké říci, který z těchto tří bude potenciální hvězdou, některý by mohl být spíš delší, naopak jiný spíš kratší... Respekt si samozřejmě zaslouží i ostatní, zejména Good Land (M. O’Sullivan) a Champ Kiely (D. Mullins), ale zdá se, že toto by mohl být dostih pro Gaelic Warriora, a to navzdory tomu, že dosud neběžel na distanci delší než 2 míle.

Tip: Gaelic Warrior

 

15:10 - Brown Advisory Novices' Chase (stch Gd-1, 5+, 4 901 metrů, 181 437 Ł)

Odvedení práce. Na to se specializuje Elliottův Gerri Colombe (J. Gainford) a kurz na jeho osmou výhru z osmi startů je velice nízký. Pak je tu Mullinsův dvojnásobný festivalový vítěz Sir Gerhard (P. Townend), který se však v letošní sezóně ukázal jen jednou při své premiéře nad těžkými skoky v Gowran Parku, ve které však neměl relevantního soupeře. Pro ty, kteří jsou znuděni nadvládou silných stájí a touží po širším rozptylu úspěchů se The Real Whacker (S. Twiston – Davies) z lotu trenéra Patricka Nevilla stal něčím jako klukem z plakátu. V letošní zimě vyhrál zepředu dva dostihy na dráze v Cheltenhamu. V jednom z nich byl Thunder Rock (A. P. Heskin) třetí z pěti, stejně jako za Gerri Colombem v Sandownu, ani v jednom z nich zdaleka neudělal ostudu a zdá se, že by mu tato delší distance mohla vyhovovat. Philip Hobbs nedosáhl na festivalové vítězství od roku 2019, ale Thyme Hill (M. Nolan) se dokázal umístit ve třech festivalových Grade 1 dostizích a znovu potvrdil svou třídu, když měl lícnice při svém posledního startu.

Tip: Sir Gerhard

 

16:30 - Betway Queen Mother Champion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 199 metrů, 400 000 Ł)

"Energumene (P. Townend) je stále jediným koněm z naší stáje, se kterým můžeme prorazit v Champion Chase, ale pro tyto dostihy potřebujete spoustu koní," hlásí Willie Mullins a žádná stáj samozřejmě nemá lepší předpoklady pro splnění tohoto požadavku. Nikdo takový nebyl, nikdy, nehledě na prvních pět koní Michaela Dickinsona v doběhu Zlatého poháru před 40 lety. Dickinson měl na tomto festivalu tři vítězství z 19 startujících, zatímco Mullins jich měl na loňském Festivalu deset z 63. Je stále těžší vybírat milníky v Mullinsově rekordní bilanci, ale Energumene byl jeho prvním vítězem Champion Chase. V posledních letech se v tomto dostihu objevilo několik rozpačitých výsledků a Energumene byl jejich součástí, ale nyní je jeho postavení dobře zavedené. Nastavil standard, ale možná, že Mullins přemýšlel o Trials Day, když vyjádřil potřebu posil, protože Energumene skončil až třetí za Editeur du Gite a Edwardstonem. Závěrečná překážka hrála roli, ale Mullins říká, že "prostě potřeboval ten dostih" spolu se zkušenostmi s mírně upravenými britskými překážkami, jejichž desky byly v letošní sezoně natřeny na bílo. Alan King věří, že Edwardstone (T. Cannon)z toho dostihu také těžil. Vítěz Arkle z roku 2022 vypadal při svém návratu v Tingle Creeku velice dobře, ale ztratil jezdce. Energumene a Edwardstone se přetahují o pozici favorita, ale podceňován by neměl být ani Editeur du Gite (N. Houlihan) Garyho Moora, protože tento tempař se stále zlepšuje a v závěru by mohl spíše zrychlovat než vadnout.

Tip: Energumene