Cheltenham: Čtvrteční pohřebiště favoritů...

Třetí den cheltenhamského Festivalu je tradičně pojmenován po irském patronovi „St Patrick‘s Thursday“, i když letos svátek svatého Patrika připadá až na zítra. Jako jediný ze čtyř festivalových dní nemá jednoznačný vrchol, když si v této roli konkurují vytrvalecké proutěnky Stayer’s Hurdle a stále populárnější Ryanair Chase. Oba tyto dostihy měly letos poměrně překvapivé vítěze – v Ryanair Chase de Bromheadův Envoi Allen (R. Blackmore) předčil superfavorita Shishkina (N. de Boinville) a v otevřenějších Stayer’s Hurdle vítězstvím šokoval 34:1 nabízený Sir du Berlais (M. Walsh) připravovaný Gordonem Elliottem.

  

Na startu letošního ročníku Ryanair Chase (stch Gd-1, 5+, 4 139 metrů, 375 000 Ł) se sešlo devět koní, mezi nimi chyběl vítěz posledních dvou ročníků Allaho a tak role favorita připadla suverénnímu vítězi únorové Ascot Chase Shishkinovi (N. De Boinville), po triumfech v Supreme Novices‘ Hurdle (2020) a Arkle Trophy (2021) usilujícímu o třetí vítězství v rámci Festivalu, neboť v roce 2022 byl jako favorit zadržen v Champion Chase. Avšak stejně jako loni ani tentokrát neměl svůj den. V dostihu jehož tempo diktoval Mullinsův Chacun pour Soi (D. Mullins) za asistence French Dynamita (D. O’Keeffe), se neustále tlačil doleva a podle jeho trenéra Nickyho Hendersona „nikdy nevypadal pohodlně“. Na třetí překážce před cílem vyrobil obrovskou chybu, kterou však dokázal ustát a v dostihu aktivně pokračovat – v cílové rovině předvedl silnou koncovku a vybojoval druhé místo. Jenže rozhodující moment dostihu propásl, nedokázal zachytit nástup v průběhu dostihu se na třetí čtvrté pozici pohybujícího Envoi Allena (R. Blackmore), který na začátku rovinky akceleroval a vytvořil si rozhodující náskok, který uhájil až do cíle a pro svého majitele Cheveley Park Stud, získal třetí trimuf v tomto dostihu v řadě. Shishkin se mu nedokázal přiblížit na více než dvě a tři čtvrtiny délky, ale o krk odkázal na třetí místo outsidera Hitmana (H. Cobden), čtvrtý s odstupem dvou a tří čtvrtin délky dokončil French Dynamite a páté místo s odstupem o délku větším obsadil Ga Law (J. Burke). Pro Envoi Allena to bylo teprve druhé vítězství poté, co po šňůře jedenácti triumfů (včetně festivalových Champion bumperu a Ballymore) musel na začátku března 2021 opustit stáj Gordona Elliotta a zamířil k Henrymu de Bromheadovi. Pro Bromheada to bylo třetí vítězství v rámci letošního Festivalu a ohledně dalších plánů Envoi Allena prozradil: "V dostihu šel velmi dobře a je to prvotřídní kůň. Příští rok bychom mohli pracovat opět k Ryanairu, ale uvidíme. Prostojí na tři míle a Zlatý pohár je pro něj zajímavý dostih. Kdyby v něm letos nebyl A Plus Tard, tenhle chlapík by v něm možná běžel, takže příští rok by to mohla být jedna z možností." To Henderson byl ohledně Shishkina konkrétnější, když označil za Shishkinův další cíl Betway Bowl na tři míle v Aintree příští měsíc a dodal: "Dalo by se říct, že to přišlo příliš brzy po Ascotu, protože to bylo trochu narychlo, ale určitě s ním chci za čtyři týdny znovu běžet. Jít přes tři míle v Bowlu je jasná věc. Alespoň je to na levou ruku!“

V druhém ze čtvrtečních vrcholů Paddy Power Stayers' Hurdle (pp Gd-1, 4+, 4 785 metrů,  351 334 Ł) byla situace otevřenější, největším favoritem byl svěřenec Gordona Elliotta Teahuppo (D. Russell), jenž letos ve dvou startech dvakrát zvítězil na scéně irských graded dostihů. Gordon Elliott se nakonec po dostihu z vítězství radoval, avšak díky jedenáctiletému veteránovi Siru de Berlais, v jehož sedle úspěšný návrat po léčbě zlomeného krčního obratle, kterou utrpěl po pádu v rámci únorového dublinského Racing festivalu absolvoval šestatřicetiletý Mark Walsh. O tempo dostihu se v poli jedenácti koní staral o třetí vítězství v tomto dostihu v řadě usilující svěřenec Gavina Cromwella Flooring Porter (D. Mullins), kterému asistoval druhý největší outsider Dashel Drasher (R. Dingle). Po vytočení do cílové roviny Flooring Porter stále držel vysoký standard, ale akcelerovat už příliš nedokázal, do čela přešel Dashel Drasher, který však ve finiši driftoval cílovou rovinkou doleva doprava, což dalo šanci po vnitřní straně dráhy finišujícímu veteránovi Sir du Berlais. Jedenáctiletý veterán, který absolvoval svůj šestý start na Festivalu, dosáhl třetího festivalového vítězství (v letech 2019 a 2020 vyhrál Pertemps Network Final Handicap), čímž vylepšil svůj předloňský výsledek v tomto dostihu, kdy finišoval druhý za Flooring Porterem a triumfoval o tři čtvrtiny délky před pouze o rok mladším Dashel Drasherem, který za sebou o nos udržel dotírajícího favorita Teahuppa, Flooring Porter na čtvrtém místě ztrácel dvě a tři čtvrtě délky, když o nos odolal náporu Home by the Lee (J. Slevin). Na počínání Dashel Drashera v cílové rovince si po doběhu posvítili stewardi a dospěli závěru, že při svém manévru na poslední překážce srazil Teahuppa ze zamýšlené linie, čímž ho omezil a byl proto přesunut za něj. Trenér Gordon Elliott tak slavil doběh raz dva, nicméně přiznal:  "Myslel jsem si, že to vyhraju s druhým koněm, na Teahuppa to možná nějaký vliv mělo, ale běžel dobře. Sire Du Berlais je jako dětský poník na dvoře - může na něm vyjet kdokoli a dovedu si představit, že příště to pro něj bude Aintree." doplnil ohledně dalších plánů svého svěřence.