Cheltenham: Galopin des Champs splnil očekávání a získal Zlatý pohár

Jednoznačným vrcholem posledního dne cheltenhamského Festivalu a současně i celého Festivalu je Boodles Cheltenham Gold Cup Chase – nejprestižnější překážkový dostih na světě. Ve skvěle obsazeném dostihu nechyběli vítězové posledních dvou ročníků (Minella Indo a A Plus Tard), loňský vítěz Grand National (Noble Yeats), ani vítězové obou „vánočních“ vrcholů, tj. kemptonské King George (Bravemansgame) a leopardstownské Savills Chase (Conflated), nicméně favoritem byl někdo úplně jiný, ten který si loni při Festivalu řekl o roli favorita Zlatého poháru v dostihu, který nevyhrál (ve vítězné pozici upadl při doskoku za poslední překážkou Turners Novices' Chase) – Galopin des Champs, který do dostihu nastupoval jako vítěz Irish Gold Cupu. A svěřenec trenéra Willieho Mullinse tuto roli beze zbytku potvrdil, když zvítězil v dostihu, který dal vzpomenout na slavné časy soubojů velikánů Kauto Stara, Denmana a Long Runa.

Na startu letošního ročníku Boodles Cheltenham Gold Cupu (stch Gd-1, 5+, 5 294 metrů, 625 000 Ł) se sešlo třináct koní, diktování svižného tempa dostihu se ihned po startu ujal vítěz zdejší lednové Costwold Chase Ahoy Senor (D. Fox) následovaný vítězem letních Galway Plate Hewickem (J. Gainford), nicméně právě na start dostihu jako příčinu neúspěchu si posléze stěžoval Henry de Bromhead v souvislosti s Minella Indem (N. de Boinville), který byl zadržen okruh před cílem. Zatímco Ahoy Senor doktoval tempo dostihu, Paul Townend držel sázkového favorita na konci poli, kam se k němu postupně stáhla i Rachel Blackmore s vedle A Plus Tarda. Zásadní moment, který ovlivnil průběh celého dostihu, přišel na 17 překážce z celkového počtu 22, kde při doskoku upadl lídr dostihu Ahoy Senor, velká část pole se mu musela vyhýbat, což nezvládl Sounds Russian (S. Quinian), který upadl též, i A Plus Tard měl co dělat, aby se mu vyhnul, zatímco Townend s Galopinem des Champs měl štěstí, protože se nacházel na vnější straně pole. Na čele se vytvořila pěti členná skupinka, kterou pád příliš neovlivnil, zatímco ostatní jezdci se pokoušeli své koně skonsolidovat a minimalizovat ztrátu. Stále svižné tempo diktoval Hewick sledovaný Protectoratem (H. Skelton), Bravemansgamem (N. Cobden), Conflatedem (S. Ewing) a Galopinem des Champs. A zatímco Rachel Blackmore, uvědomivše si, že šance na obhajbu je pryč, tři překážky před cílem A Plus Tarda zadržela, Sean Bowen se s Noble Yeatsem vydal na zdánlivě beznadějnou stíhací jízdu. Po vytočení do cílové roviny se na čele vyrovnala trojice Hewick, Protectorat, Bravemansgame, za nimi cválal Conflated, zatímco Townend vzal svého koně vně této skupiny. Na předposlední překážce kurzu Hewick padl, Protectorata začaly opuštět síly, zatímco do vedení přešel Bravemansgame, ke kterému se dotahoval Galopin des Champs, poslední překážku skákali hlava hlava a pak Paul Townend Galopina pobídl, ten akceleroval a definitivně rozptýlil pochybnosti, zda prostojí distanci tří a čtvrt míle – Bravemansgameovi se vzdaloval každým skokem a v cíli byl nakonec o sedm délek dříve. Třetí s odstupem dalších šesti a půl délek finišoval Conflated, čtvrté místo jeden a čtvrt délky za ním ještě dokázal stihnout Noble Yeats, když o půl délky předčil Protektorata.

Pro trenéra Willieho Mullinse i žokeje Paula Townenda to bylo třetí vítězství v Gold Cupu po triumfech s Al Boum Photo v letech 2019 a 2020 a pro oba to určitě královské zakončení celého Festivalu. „Myslím, že jsme se sami dostali pod tlak, když jsme říkali, že má dost vytrvalosti na to, aby vyhrál Zlatý pohár," přiznal úlevně Mullins po dostihu. "Myslel jsem si, že má dostatečnou třídu na to, aby vyhrál Zlatý pohár, když Zlatý pohár vyhrál Al Boum Photo neměl jsem taková očekávání. Ale u tohle chlapíka ano. Až do třetice jsem si uvědomil, jak velký je na něj vyvíjen tlak. Proletěl jím a pak se vrátil na uzdu a já si řekl: 'Stane se to, stane se to'." A pak už se jen těšil, jak se mu to podaří. Záhy dodal: "V průběhu dostihu si říkáte, jestli není příliš vzadu. Ale požádal jsem Paula, aby ho usadil, že se budou snažit vyždímat jeho výdrž, a řekl jsem: 'Máš nejlepšího koně, máš nejrychlejšího koně, prostě na něm jeď, jako bys byl na nejrychlejším koni z předposledního domu'. A to také udělal. Paul je tak dobrý pod tlakem. A já jsem ho tento týden dostával pod poctivý tlak."

Ačkoli Townendovy výkony v rámci Festivalu nebyly vždy ideální (vzpomeňme například na Facile Vegu v Supreme Novices' Hurdle a Appreciate It v Turners Novices' Chase) jeho jízdu ve Zlatém poháru ocenila řada legend – Sir Tony McCoy vyzdvihl Townendovy schopnosti a trpělivost. Na otázku, co si o jeho výkonu myslí, odpověděl: "Tak brilantní jízdu jsem v dostihu ještě neviděl - mluvím o jízdě na koni s lahví. Ach můj bože. Mluvíme-li tlaku - výsadě tlaku - a panebože, on se s ním vyrovnal lépe než kdokoli, koho jsem kdy viděl." Britský patnáctinásobný šampion trenér Martin Pipe, který řekl: "Byla to skvělá jízda, vlastně úžasná. První polovinu dostihu prostě seděl na místě a nezpanikařil, když by to jiní udělali. Vyprodukoval ho v perfektním čase a na konci z něho dostal skvělý skok, když ho opravdu potřeboval. Působí prostě tak klidně. Všechno bere s nadhledem. Má vyrovnanou hlavu a to je v této hře velmi důležitá deviza. Je to skvělý jezdec a trenér, pro kterého jezdí, také není špatný!" uculil se.