Suroit druhý v Auteuil, v testu na Grand steeplechase de Paris

Před třemi týdny se Josef Bartoš poroučel ze sedla Suroita na jednom z nejtěžších skoků v Auteuil, na třetí březnovou neděli Josefové Váňa mladší, Bartoš a Aichner nachystali reparát. Tentokrát Suroit předvedl výborný výkon a jen tři délky mu chyběly k vítězství. Nebyl však daleko od pádu na poslední překážce. Jak se blížil cíl, začalo se závodit a reprezentant žlutočerných barev byl stále na špici, na dvojici posledních skoků se nevyvaroval chyb. „Skoro jsem na tribuně dostal infarkt,“ přiznal se Josef Váňa mladší.

 

Perfektní výkon se na jednom ze skoků, kterých je v průběhu 4400 metrů dlouhého dostihu několik, mohl proměnit start ve fiasko. Josef Bartoš využil všech svých zkušeností, v sedle se udržel, téměř zastaveného koně opět rozhýbal a u cílového mezníku mu chyběly na vítězného Rosario Barona tři délky. „V cíli se mi všichni smáli, jak jsem dojel do cíle, asi budu ve večerním vysílání Equidie,“ smál se spokojený Bartoš. „V cíli mi říkal Pepča Bartoš, že nebýt dvou chyb na posledních dvou skocích, tak by vyhrál. Je to takový lempl, musí se mu nechat volnost, jakmile se mu toho začne mluvit, je nesvůj,“ doplnil trenér. „Být druhý v grupě 3 v Auteuil je paráda, jsem nadšen.“

 

Stejné nadšení neskrýval Josef Bartoš. „Byli jsme blízko vítězství, ale také stejně blízko pádu. Suroit je dlouhý a specifický kůň, tak trochu nerespektuje menší skoky, vedoucí kůň skočil poslední skok trochu zešikma a on šel za ním a málem se nám to nevyplatilo.“

 

Po vítězství v grupě 3 v Cagnes sur Mer si dal ambiciózní tým nemalý cíl. Grand steeplechase de Paris. „Pokud zůstane zdravý, náš o účasti v Grand steeplechase trvá dál, samozřejmě rozhodující je zdraví,“ víc moc dobře Váňa. Při prohlídce po dostihu našel jen jeden škrábanec, který by neměl být problémem.

 

Prix Troytown na 4400 metrů byla druhým z testů na jarní vrchol francouzské překážkové sezony. Za tři týdny, je na programu třetí a poslední test je naplánován na 29. dubna. „Pokud vše bude v pořádku, třetí test vynecháme a představíme se v tom čtvrtém, tři týdny před Grand steeplechase de Paris,“ má naplánován program Josef Váňa mladší. „Jak je to specifický kůň potřebuje závodit, byli jsme tu už dva dny dopředu a dnes ráno jsem s ním byl ještě půl hodiny pracovat,“ popsal Bartoš specifické chování překážkové hvězdy.

 

Italská překážková sezona pokračovala v neděli odpoledne v Trevisu, kde si žlutočerní připsali jednu čárku zásluhou čtyřletého Black Stara v proutěnkách na 3000 metrů. V sedle Black Stara byl žokej Jan Kratochvíl. O druhé vítězství pro české barvy se postaral sedmiletý Kings Rock v sedle s Lenkou Neprašovou v proutěnkách na 3500 metrů. Žokej Jan Faltejsek startoval v překážkových dostizích v Lyonu se svěřenci Zdeňka Seménky. Pětiletý Younes doběhl šestý a Punch du Rheu pátý, oba dosáhli na dotovaný doběh.