DWC: Obhájí Country Grammer loňský triumf...?

V sobotu hostí dubajské závodiště Meydan 27. ročník s dotací 12 milionů amerických dotací kdysi nejbohatšího dostihu na světě Dubai World Cupu, který je vrcholem tzv. Dubai World Cup Night během, které se při devíti dostihů na dotacích mezi úspěšné koně rozdělí celkem 30,5 milionu amerických dolarů.

Vrcholem celého programu je 27. ročník Dubai World Cupu (Gr.1, 4+, 2 000 metrů dirt, 12 000 000 $), na jehož startovní listině figuruje patnáct koní, z nichž hned osm přicestovalo z Japonska. Trojice největších favoritů, obhájce loňského vítězství a druhý z letošního ročníku Saudi Cupu Country Grammer (L. Dettori), jeho japonský přemožitel z Rijádu Panthalassa (Y. Yoshida) a domáci hvězda Algiers (J. Doyle), vítěz obou částí letošní Al Maktoum Challenge, mají nejvnějšejší startovní boxy, což jim poněkud komplikuje situaci a dává šanci dalším koním, například japonským T O Keynes (O. Murphy) a Ushba Tesoro (Y. Kawada).

Nejvýznamnějšími dostihy na trávě je vytrvalecká Dubai Sheema Classic (Gr. 1, 4+, 2 410 metrů, 6 000 000 $), ve které je v poli deseti startujících jednoznačným favoritem druhý z loňského japonského derby (Tokyo Yushun) a vítěz prosincové Arima Kinen Equinox (Ch. Lemaitre), zatímco ve středotraťařském Dubai Turf (Gr. 1, 4+, 1 800 metrů, 5 000 000 $)by o triumf měli bojovat japonský Serifos (D. Lane) a aktuální vítěz lingfieldského Winter Derby Lord North (L. Dettori).

V rámci odpoledne by měl být dvakrát v akci i novopečená stájová jednička francouzské trenérské legendy André Fabreho Baujržan Murzabajev - nebude však jezdit pro svého nového chlebodárce, nýbrž pro japonské majitele které zaujal během svého zimního angažmá v zemi vycházejícího slunce. Poprvé se představí v Godolphin Mile (Gr. 2, 4+, 1 600 metrů dirt, 1 000 000 $) v sedle Lauda Sion a podruhé ve sprintu Dubai Golden Shaheen (Gr. 1, 3+, 1 200 metrů dirt, 2 000 000 $) s Justinem.