Zariaynnka vyrazí do ciziny s oslicí

Třetí kariérní vítězství si připsala v prvním letošním dostihu nejvyšší kategorie šestiletá Zariyannka, kterou pro stáj Lokotrans Slovakia CZ připravuje trenér Zdeno Koplík. V prvních stovkách metrů 65. ročníku Velké dubnové ceny cválala na konci osmihlavého pole, ale koncovka v cílové rovině byla dechberoucí. Výsledkem bylo vítězství o čtyři a půl délky před Odsonnem a Pace Manem, kteří společně udávali tempo od startu do cílové roviny, kde se přes ně přehnal expres jménem Zariyannka.

„Celý dostih byl bezproblémový a super, v cílové rovině se mi udělal prostor a neskutečně finišovala,“ pochvaloval Zariannku žokej Petr Foret, pro kterého to bylo druhé životní vítězství v „dubnové“. Před rokem se prosadil s Vert Liberte.

Dostihová kariéra Zariyannky začala před třemi lety, na začátku klasické sezony. V Jarní ceně klisen ani Velké jarní ceně se neprosadila, ale v Oaks v Karlových Varech se vyčlenila ze zástupu nezvítězivších. Poté cestovala nejen po Evropě a na vítězství čekala. Druhý triumf přidala až loni v srpnu opět v Karlových Varech v Lázeňské míli. Zimní přestávku strávila v domovských stájích, a navíc trenér Zdeno Koplík udělal zásadní změnu. „I v domovském boxe byla často v nervní, a tak jsem nakoupil oslici, která se stala kámoškou, a dokonce je s ní tady ve Velké Chuchli a je v naprosté pohodě, což ukázala to v dostihu.“

Zdeno Koplík připravil třetího vítěze Velkého dubnové. Prvním byl v roce 2006 Torlus a druhým o čtyři roky později Tullamore. „Věděl jsem, že chodila dobře, což v dostihu potvrdila,“ vrátil se k dostihu Zdeno Koplík. Pro klisnu to bylo pětadvacáté kariérní vystoupení.

Nákup parťačky má vést k tomu, aby Zariyannka dokázala získat black-type umístění. „Oslici jsem pořídil, aby mohla konečně cestovat do zahraničí, když byla v minulosti v cizině, tak se tam špatně chovala, byla nervní, což se projevilo na výsledcích. Chtěli bychom s ní zkusit nějaké listed a potom zřejmě odejde do chovu. Toto je cíl, ale starty budou po dohodě s majitelem,“ uzavřel Zdeno Koplík.