Chuchle Arena: Úvod plný překvapení

Letošní dostihová sezóna v tuzemsku odstartovala v Chuchle Aréně Praha na Velký pátek, když se na dráze našeho centrálního rovinového závodiště uskutečnilo celkem osm dostihů. Největší pozornost velice početné návštěvy se upírala ke dvěma testům I. kategorie. Tradičním vrcholem úvodního dostihového odpoledne ve Velké Chuchli je sprinterský Gomba handicap, ve kterém se tentokrát prosadil jeden z dvojice nejstarších koní na startu, desetiletý Mormill (ž. Havelková), přičemž takto starý kůň v devadesátišestileté historii tohoto dostihu píšící se od roku 1924 zvítězil teprve podruhé a svěřenec Zdenka Seménky se tak přiřadil k vítězi z roku 1944 Cyrillovi na pozici nejstaršího vítěze tohoto dostihu. Vzhledem k redukci počtu dostihových dnů na chuchelském závodišti v posledních letech se na itinerář úvodního sezóny dostala i středotraťařská Velká dubnová cena, v jejíž koncovce se nakonec lehce prosadila Zdenem Koplíkem připravovaná Zariyannka (ž. Foret), když o čtyři a půl délky překonala od startu tempo diktující dvojici Odsonne (ž. Verner) a Pace Man (ž. Zatloukal), z nichž byl nakonec o půl délky úspěšnější prvně jmenovaný svěřenec Štěpánky Myškové.

Chronologicky prvním z dvojice jedničkových vrcholů byl 65. ročník Velké dubnové ceny (I. kat, 4+, 1 800 metrů, 135 000 Kč), ve kterém se představilo osm koní. Krátce po startu se do čela posunula dvojice Odsonne (ž. Verner) a Pace Man (ž. Zatloukal), která se na čele přetahovala o vedení až do cílové roviny, tam přišel útok Zariyannky, kterou Zdeno Koplík nasedlal žokeji Petru Foretovi.  Vítězka Oaks z roku 2020 v cílové rovině akcelerovala tak výrazně, že na čele bojující dvojici odkázala do role statistů. Šestiletá reprezentantka stáje Lokotrans Slovakia zvítězila lehce o čtyři a půl délky, z dvojice tempařů byl nakonec o půl délky lepší Odsonne, s odstupem dvou a tří čtvrtin délky čtvrtá finišovala Totally Gold (ž. Janáčková) a stejný odstup na pátém místě měla favorizovaná Shabana (ž. Laube).

Druhým jedničkovým dostihem svátečního pátečního odpoledne byl 96. ročník Tipsport Gomba Handicapu (I. kat., 4+, 1 200 metrů, 135 000 Kč), v němž změřilo síly deset koní. Diktování tempa se krátce po startu ujal favorizovaný svěřenec Konstantina Kobzareva Caucasian (Charvát). Ten i po vytočení do cílové roviny dlouho odolával tlaku koní zezadu, ale nakonec neodolal – záhy začalo být jasné, že o vítězství bude bojovat středem dráhy finišující trojice koní, a to jeden ze dvou nejstarších koní na startu – desetiletý Mormill (ž. Havelková), nejnižší váhu nesoucí Kathy Ames (ž. Andrésová) a naopak o dvanáct a půl kilogramu více nesoucí nejvíce zatížený Worth Choice (ž. Verner). Nejvíce sil měl nakonec Mormill, který o tři čtvrtiny délky předčil největší outsiderku dostihu Kathy Ames, která stejným rozdílem porazila Worth Choice, až šest délek za nimi dokončil svoji misi Caucasian a dvě délky za ním poslední dotaci získal Mollys Best (Mášová).Nejvýznamnějším dostihem rámcového programu byl dvojkový handicap Cena Prague Beach Polo Masters (II. kat., 4+, 1 600 metrů, 90 000 Kč), ve kterém napínavý souboj o vítězství svedli Melandros (ž. Demo) trenérky Voršilkové a Creator (ž. Janáčková) připravovaný Zdeno Koplíkem. Úspěšnější byl nakonec Melandros, když byl v cíli o krk dříve, třetí místo čtyři a čtvrt délky za Creatorem získal Bundeskanzler (ž. Korečková).

Nejvýznamnějším dostihem rámcového programu byl dvojkový handicap Cena Prague Beach Polo Masters (II. kat., 4+, 1 600 metrů, 90 000 Kč), ve kterém napínavý souboj o vítězství svedli Melandros (ž. Demo) trenérky Voršilkové a Creator (ž. Janáčková) připravovaný Zdeno Koplíkem. Úspěšnější byl nakonec Melandros, když byl v cíli o krk dříve, třetí místo čtyři a čtvrt délky za Creatorem získal Bundeskanzler (ž. Korečková).

Velká pozornost úvodního dostihového dne byla samozřejmě soustředěna na klasický ročník – tříletým koním byly vyhrazeny hned tři dostihy. V Ceně JSB Diabolo (III. kat., 3 l., 1 400 metrů, 60 000 Kč) hráli prim koně hlášení do klasických dostihů, dostih odvodila Janem Rájou připravovaná Queen of Cartes (L. Wolff), hlášená do obou jarních klasik i derby, avšak v závěru se musela sklonit před přímo do derby směřovaným Duplikatem, kterého Dalibor Török nasedlal žokeji Petru Foretovi, který jistým tří a čtvrt délkovým triumfem položil základ pátečnímu vítěznému double. Mezi nezvítězivšími v Ceně společnosti Akraz, bezpečnostní agentura (IV. kat., 3 l., 1 800 metrů, 40 000 Kč), roli sázkové favoritky potvrdila do Oaks a St Leger hlášená svěřenka Miroslava Nieslanika Lady Recorder, vedená Švýcarkou Sibylle Vogt, když o jeden a čtvrt délky odrazila snahu Michalem Kalčíkem do JCK a posléze derby a Oaks směřované Baby Summer (am. Fabris). Celou letošní sezónu otevřelo maiden Cena městské části Velká Chuchle (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč), ve kterém se výborném světle prezentoval do všech dostihů klasické Trojkoruny hlášený svěřenec Zdeňka Seménky Jardin Michelet (ž. Florian), když lehce o dvě a tři čtvrtiny porazil Shurayka (ž. Laube) z Lokotransu, který zatím žádnou klasickou přihlášku nevlastní, ale vzhledem k předvedenému výkonu by mu zcela jistě slušela.

V handicapech nižších kategorií svoji příležitost dostali i starší provozní koně. V Ceně společnosti K – K Metal (III. kat., 4+, 1 600 metrů, 60 000 Kč) se prosadil Sir Amico (ž. Verner) trenéra Josefa Bartoše staršího, když v těsném doběhu o krk porazil Nargotu (ž. Laube), jež o hlavu porazila Diamonte (ž. Vogt). Vytrvalecká Cena společnosti Bokabau (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 40 000 Kč) se stala kořistí Lenkou Kvapilovou připravované Sheby Love (žk. Novák ml.), jež v závěru o tři čtvrtiny délky předstihla většinu dostihu tempo diktujícího Svena (ž. Andrésová).