Fairyhouse: I Am Maximus korunoval "Mullinsovy" Velikonoce

Dostihové závodiště ve Fairyhouse o velikonočních svátcích tradičně hostí třídenní Easter Festival, s vrcholem v podobě pondělní Irish Grand National, která je díky dotaci 500 000 € nejbohatším irským překážkovým dostihem. V letošním ročníku dostihu, jehož historie sahá až do roku 1870 (je tedy o čtyři roky starší než naše Velká pardubická) se prosadil poprvé v barvách J. P. McMannuse startující I Am Maximus připravovaný Willie Mullinsem, v jehož sedle se skvělým výkonem blýskl Paul Townend, který tak mohl slavit svůj první triumf v tomto dostihu.

Na start letošního ročníku Irish Grand National Chase (stch Grade A, 5+, 5 834 metrů, 500 000 €) sponzorovaného největší irskou nezávislou sázkovou kanceláří BoyleSports, jež shodou okolnosti sponzoruje i cheltenhamský Gold Cup, se na dráze závodiště ve Fairyhouse, které v průběhu odpoledne bičovaly prudké dešťové přeháňky a vytrvalý studený vítr, postavilo dvacet sedm koní. Zatímco o poctivé tempo se na měkké dráze starala dvojice reprezentantů stáje Gigginstown majitele Ryanairu Michaela Learyho Fire Attack (R. Deegan) a Defi Bleu (G. Brouder), pozdější vítěz, jehož jezdec se snažil dodržovat stanovenou taktiku, se trápil na vnitřní straně pole, skákal vlevo a postupně se propadal až na jeho konec. Ve druhém okruhu proto Paul Townend stanovenou taktiku opustil a sedmiletého nováčka, který absolvuje svoji první sezónu nad těžkými skoky a vůbec první start v handicapu vzal doleva na vnější stranu pole, což mu šlo k duhu, záhy nebyl nejpomalejším a postupně se prodíral mezi odpadajícími koňmi kupředu. Při vytáčení do cílové roviny byl na chvostu devítičlenné skupiny koní, kteří ještě v dostihu pokračovali. V cílové rovině zbývaly ještě tři překážky, na čele se stále pohyboval Defi Blue, ke kterému se před poslední překážkou připojil tréninkový kolega z centrály Gordona Elliotta Gevrey (B. Hayes), I Am Maximus poslední překážku skákal jako třetí čtvrtý zhruba tři délky za Gevreyem, avšak v závěru náročného dostihu měl nejvíce sil. I Am Maximus nakonec zvítězil o délku před Gevreyem, další jeden a půl délky zpět třetí skončil v průběhu celého dostihu aktivní Defi Bleu, čtvrtá s odstupem jedné a čtvrt délky finišovala vítězova tréniková kolegyně Dolcita (D. Mullins), čtyři délky ztrácel pátý Panda Bay (R. Doyle) a poslední dokončivší byla více než čtyřicet délek ztrácející Angels Down (P. Enright). 

"Svázal jsem Paula instrukcemi a po prvním okruhu si myslím, že prostě vyhodil mou příručku z okna!" řekl Mullins, který dostih sledoval z pohodlí svého domova, kde se zotavuje po výměně kyčelního kloubu. "Navrhl jsem mu přesně to, co udělal v prvním okruhu - jet po vnitřní straně. Kůň nenáviděl každou minutu. Paul si pak prostě řekl, že bychom teď měli přejít na nějaký jiný plán, protože tohle nefunguje, a udělal přesný opak toho, co jsem mu řekl, aby udělal. To je jedna z jeho předností. Když něco nefunguje, vezme to do vlastních rukou a tentokrát se mu to bohatě vyplatilo." Zatímco pro Paula Townenda to bylo první vítězství v tomto dostihu, Willie Mullins se radoval podruhé (poprvé v roce 2019 s Burrows Saint) a John McMannus dokonce počtvrté, i když tentokrát to stihl jen tak tak, neboť I Am Maxima od Mikea Grecha koupil až po cheltenhamském Festivalu, tj. ani ne tři týdny před tímto startem. Triumf v Irské národní byl pro Mullinse završením skvělého víkendu, neboť během velikonočního festivalu ve Fairyhouse a paralelně probíhajícího mítinku v Corku získal 15 vítězství (včetně dvou Grade 1 triumfů) a vylepšil tak svůj rekord v počtu vítězství v jedné překážkové sezóně – v roce 2018 sezónu uzavřel s 212 triumfy, letos má již 217. Úspěšná byla i „všudypřítomná“ stáj J. P. McMannuse, který se během prodlouženého víkendu z vítězství radoval sedmkrát.