Chuchle Aréna: Tříletým hřebcům kraloval Holly Happy

Letošní druhý dostihový den v pražské Chuchle Aréně měl dva vrcholy – oba shodně na distanci 1 400 metrů. Nejprve ke slovu přišli třídoví tříletí hřebci, kteří změřili síly v 34. ročníku Memoriálu profesora Václava Michala, nejvýznamnější předzkoušce první části klasické Trojkoruny Velké jarní ceny, přičemž roli favorita potvrdil svěřenec Dalibora Töröka Holly Happy v sedle s žokejem Petrem Foretem, když navzdory potížím s hledáním volného prostoru nakonec o půl délky porazil naopak z ideálního průběhu dostihu těžícího Hidden Colonyho (ž. Palík). Starší koně se posléze utkali ve 14. ročníku Memoriálu Jaroslava Maška a svůj loňský triumf obhájil svěřenec Konstantina Kobzareva Politicum (ž. Palík), když za sebou o tři čtvrtiny délky udržel vítěze předloňského, jímž byl Worth Choice (ž. Verner).

V prvním z nedělních chuchelských vrcholů, 34. ročníku Memoriálu profesora Václava Michala (I. kat., 3 l. hř. a val. 1 400 metrů, 135 000 Kč), se po škrtu Kivotala představilo devět tříletých hřebců, z nichž sedm je hlášeno do prvního dílu klasické Trojkoruny Velké jarní ceny, pro kterou je Michalův memoriál nejvýznamnějším přípravným dostihem. Roli favorita tohoto dostihu sázející přiřkli v tuzemsku poprvé představovanému Holly Happy (ž. Foret) reprezentujícímu nejúspěšnější stáj v historii tohoto dostihu -  DS Pegas Jiřího Trávníčka, jejíž vyslanci se dokázali prosadit již čtyřikrát. Na cestě za pátým triumfem to Trávníčkův vlastní odchovanec neměl nejjednodušší, po startu byl nejrychleji na nohou a ujal se vedení v dostihu, avšak to bylo v rozporu s instrukcemi od trenéra a proto žokej Petr Foret v jeho sedle dělal všechno možné, aby ho stáhl mezi koně. To se mu po chvilce podařilo a na čele dostihu ho vystřídal Rabbit Zoustar (ž. Liška), který startovní pole zavedl až do cílové roviny. Tam přišel nástup druhého z loňského Gerschova memoriálu Hidden Colonyho (ž. Palík), který si postupně vytvořil několikadélkový náskok, zatímco Holly Happy se ocitl zavřený na bariéře a jeho jezdec ho musel brát ven, aby našel volný prostor. To se mu po chvíli podařilo, mohutný hnědák získal půdu pod nohama a postupně akceleroval. Zkracoval vzdálenost k vedoucímu koni každým skokem a nakonec dokázal získat půl délkovou převahu. Dvě a čtvrt délky za druhým Hiden Colonym finišoval taktéž v tuzemsku poprvé startující Fortune Gold (ž. Lukášek), další dvě délky zpět vybojoval čtvrté místo odchovanec Hřebčína Napajedla Vanrick (ž. Verner) o krk před úspěšnějším z dvojice vyslanců Miroslava Nieslanika v dostihu, vraníkem s přiléhaváým jménem Black Dark (ž. Kardanov). 

I startovní pole druhého z chuchelských vrcholů – 18. Memoriálu Jaroslava Maška (I. kat., 4+, 1 400 metrů, 135 000 Kč) poznamenal škrt a to dokonce jednoho z favoritů, svěřence Ingrid Koplíkové Josephina. Do dostihu tak odstartovalo sedm koní mezi nimiž udávala prim dvojice svěřenců Konstantina Kobzareva v barvách stáje The Son of Sharpour Josefa Sallera mladšího, když čtyřletý Caucasian (ž. Foret) dostih s několikadélkovým náskokem odvodil, v cílové rovině pak přešel do vedení jeho tréninkový a stájový kolega Politicum (ž. Palík), který poté co o tři čtvrtiny délky odrazil útok Worth Choice (ž. Verner) obhájil svůj loňský triumf. Dvě a půl délky vzdálené třetí místo vybojovala reprezentantka v úvodu sezóny mimořádně úspěšné stáje Arenzo Heidi High (ž. Liška), když o krk porazila Alzira (ž. Kardanov), který o hlavu zdolal v závěru dostihu stagnujícího Caucasiana.

Z hlediska tříletého ročníku byla mimořádně zajímavým dostihem Cena Unicredit Bank (II. kat., 3 l., 1 800 metrů, 100 000 Kč), jež nahradila v pozici první předzkoušky vrcholu rovinové sezóny hlavní dostih karlovarského Dne evropské šlechty, který se letos bohužel neuskuteční. Ze dvanácti koní na startovní listině jich proto hned osm vlastní přihlášku do letošního ročníku Českého derby. Na výborný výkon z úvodního dostihu letošní sezóny ve kterém zvítězil, stejným způsobem navázal svěřenec Zdeňka Seménky Jardin Michelet (ž. Florian), když v závěru po boji o půl délky odrazil nápor skvěle debutujícího Breakmomenta (ž. Lukášek), třetí s odstupem čtyř délek finišoval Mes Ailes (ž. Foret) před dvojicí do tuzemských klasik zatím nepřihlášených reprenzentantů stáje Lokotrans Maranello Rosso (ž. Korečková) a Shurayk (ž. Laube), ztrácejících čtyři a půl, resp. další tři a půl délky.