Punchestown: Finále irské překážkové sezóny startuje

Tradičně poslední dubnové úterý začíná v irském Punchestownu tamní Festival, který je vyvrcholením překážkové sezónyv Irsku, která končí v sobotu, poslední den tohoto Festivalu, slavnostním vyhlášením šampionů. Během pěti dnů tohoto mítinku, jehož historie se píše od roku 1850, se uskuteční čtyřicet dostihů, z nichž dvanáct má nejvyšší status Grade 1, přičemž na cenách bude mezi majitele úspěšných koní rozděleno celkem 3,36 milionu eur. Startovat bude zhruba 600 koní, kteří během 153 kilometrů dostihů překonají celkem 423 překážek. V loňském roce tento mítink navštívilo 115 000 diváků, letos se očekává návštěva ještě o něco vyšší.

Každý z pěti dnů Festivalu má v itineráři osm dostihů, během úvodního dne lákají hned tři dostihy nejvyšší kategorie Grade 1. Chronologicky prvním z nich budou KPMG Champion Novice Hurdle (pp Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 125 000 €), ve který změří síly pětice nováčků, přičemž favoritem je syn legendární Quevegy Facile Vega (P. Townend), který se bude snažit na vítěznou sérii přerušenou při letošních mítincích v Lepardstownu a Cheltenhamu. Záda mu bude jistit dvojice tréninkových kolegů Diverge (am. P. Mullins) a Il Etait Temps (D. Mullins), jimž by měli být soupeři Ellottův Found a Fifty (J. Gainford) a McKiernanův No Looking Back (P. Enright).

Druhým z Grade 1 vrcholů úvodního dne Festivalu a vlastně jeho úplným vrcholem bude William Hill Champion Chase (stch Gd-1, 5+, 3 219 metrů, 250 000 €), ve které se loňský double Cheltenham – Punchestown pokusí zopakovat Mullinsův Energumene (P. Townend). I v tomto dostihu svěřenci Willieho Mullinse tvoří většinu startovního pole, neboť favorita na start doprovodí Gentleman de Mee (M. Walsh), Blue Lord (D. Jacob) a předloňský vítěz Chacun Pour Soi (D. Mullins), nemullinsovskou opozici pak představují Magic Daze (R. Blackmore) Henryho de Bromheada a největší outsider Rebel Gold (D O’Regan) připravovaný trenérem Patrickem Foleym.

Posledním z tria úterních Grade 1 dostihů bude Dooley Insurance Group Champion Novice Chase (stch Gd-1, 5+, 4 938 metrů, 100 000 €), ve které je favoritem de Bromheadův Jorney with Me (R. Blackmore), která bude čelit čtyřem mullinsovcům na čele s Appreciate It (P. Townend) a Sirem Gerhardem (am. P. Mullins).