Punchestown: Willie Mullins vládne všem...

V úterý úvodním Champion Chase Day odstartoval letošní ročník Punchestown Festivalu, kterým vyvrcholí překážková sezóna v Irsku. Celé odpoledne se odehrávalo pod taktovkou trenéra Willieho Mullinse, který míří za dalším titulem irského trenérského šampiona, to se v zásadě předpokládalo, ale způsob jakým jeho tréninková centrála úvodnímu dni dominovala je doslova dechberoucí. Mullinsův rekord v počtu vítězství na tomto Festivalu pochází z roku 2021, kdy v rámci čtyřiceti dostihů získal devatenáct vítězství, po úvodním dni čili osmi dostizích má svém kontě čtyři, včetně dvou Grade 1 triumfů (Facile Vega a Energumene), přičemž ve třetím Gd-1 dostihu sice vyhrál jeho synovec Emmet (Feronily), ale získal všechny umístění. Ve hře je i překonání celkové sumy vydělané v rámci jedné sezóny - tu prozatím drží „výkonem“ ze sezóny 2018-2019 a k jejímu překonání mu před zahájením Festivalu zbývalo získat 833 609 €, během úvodního dne Festivalu jeho koně vydělali již více než 500 000 €.

Pouze v úvodním dostihu, když Shecouldbeanything (J. Gainford) zvítězila v listed The Howden Insurance Brokers Mares Novice Hurdle to vypadalo, že Gordon Elliott se svými svěřenci dokáže Willie Mullinsovi konkurovat, ale pak se rozjel parní válec. V prvním z tria Grade 1 dostihů KPMG Champion Novice Hurdle Mullinsovi svěřenci v pořadí Facile Vega a Il Etait Temps obsadili první dvě místa, v následujícím Killashee Hotel Handicap Hurdle Bialystok, Tax for Max a Tekao obsadili první tři místa, ve vrcholu úvodního dne William Hill Champion Chase získali Energumene, Chacun Pour Soi, Blue Lord a Gentleman de Mee první čtyři místa a poté Predators Gold a Milo Lises svedli souboj o vítězství ve 100 000 € dotovaném Goffs Defender Bumperu. Třetí z Grade 1 dostihů sice vyhrál svěřenec Emmeta Mullinse Feronily, ale svěřenci jeho strýce Wlllieho se seřadili na druhém až čtvrtém místě v pořadí Appreciate It, Jack du Berlais a Classic Getaway. Závěr dne už pak byl z jeho pohledu volnější – v crossu Kildare Hunt Club Cross Country Steeplechase for the Ladies Perpetual Cup, která se stala kořistí svěřence trenéra D. P. Murphyho Three by Two, žádného startujícího neměl a v závěrečném bumperu The Oak Lodge Landscapes Flat Race, jediný Mullisnův zástupce Ninth Loch skončil čtvrtý, když zvítězil Dermottem A. McLoughlinem připravovaný Angelo Dundee.

Hlavním dostihem úvodního dne byla The William Hill Champion Chase, ve které se dvojnásobný vítěz cheltenhamské Queen Mother Champion Chase Energumene pokoušel napodobit loňský double Cheltenham – Punchestown a navzdory tomu, že neměl svůj den se mu to podařilo. Dělal chyby na skocích, v závěru musel bojovat se znovuzrozeným tréninkovým kolegou Chacunem Pour Soi, ale nakonec o tři čtvrtiny délky zvítězil. V dostihu se představilo pět koní, proti kvartetu v přípravě Willieho Mullinse se postavil de Bromheadův Magic Daze vedený Rachel Blackmore. Ta se po startu dostihu ujala diktování tempa, s odstupem několika délek jí následoval Gentleman de Mee (M. Walsh) za ním cválal Energumene (P. Townend) a konec pole tvořili Chacun Pour Soi (D. Mullins) a Blue Lord (D. Jacob). K Magic Daze se postupně dotáhli Gentleman de Mee a na skocích nezvykle chybující Energumene, přiblížilo se i zbývající duo. Do cílové roviny všichni čtyři Mullinsovci točili v plných šancích, zatímco Rachel se se svým koněm začala propadat. Záhy začal slábnout Gentleman de Mee, Blue Lord nezrychloval, takže souboj o vítězství se zúžil na Energumenea a Chacun Pour Soi. Poslední překážku skákali současně, ale více vůle nakonec prokázal Energumene, který zvítězil o tři čtvrtiny délky před Chacunem Pour Soi, tři a čtvrt délky zpět třetí doběhl Blue Lord, dalších šest délek ztrácel čtvrtý Gentleman de Mee, zatímco poslední Magic Daze ztrácel dalších více než šedesát délek. 

Willie Mullins po dostihu řekl: "Byl to zatraceně dobrý dostih a myslím, že Energumene dnes ukázal svou odvahu. Obvykle vyhrává čistou třídou, ale dnes již vypadal poražený a vyhrála to pro něj odvaha. Musel se dostat dolů a bojovat. Paul na něj musel být tvrdý, ale on reagoval na každou jeho pobídku. Na adresu Paula Townenda, který aktuálně usiluje o zisk šestého titulu jezdece šampiona, Mullins poznamenal: "Myslím, že tento dostih ukázal rozdíl mezi dobrým a skvělým žokejem. Skvělý žokej vytáhne závod z bryndy a přesně to tam Paul udělal. Energumene vypadal poražený a Paul ho vytáhl z ohně.“ Townend skromně všechny zásluhy přenechával koni: "To, že dnes dokázal dělat věci špatně a přesto zvítězit, ukazuje, že je velmi dobrý. Je to fantastický skokan, ale ten plot za příkopem, v tom jsem měl štěstí, a říkal jsem si: 'Dobře, teď se otřel o jedničku, on se srovná', ale nesrovnal se. Znovu cvrnknul do čtvrté před cílem a udělal dobře, že se dokázal dostat na nohy. Bylo to pro něj velmi netypické.“ K finiši pak doplnil:"Vím, jak dobrý tady Chacun dokáže být, takže když se objevil, měl jsem obavy. Myslel jsem si, že se bude rozhodovat na posledním skoku, a zdálo se, že Danny (Mullins) z toho vyvázl o něco lépe než já. Chacunův poslední furlong byl ale vždycky jeho nejpomalejší, takže jsem věřil, že ho tenhle kluk dostane...".