Irský zápisník: Fenomén Willie Mullins

Také třetí den vás na závodišti v Punchestownu hned za branou přivítá ryčný dixieland stejně jako předchozích dnech, doplněný o několik tanečníků na chůdách a tanečnic v kostýmech. Většina návštěvníků okamžitě zastaví u stánků s programy, které vyjdou na 4 eura, z našeho pohledu stokorunu. Návštěvník dostává plnobarevnou tiskovinu o rozsahu více než 70 stran. U každého dostihu nechybí dresy jednotlivých účastníků, zvýrazněn je majitel a u hlavních dostihů jsou i fotky žokejů. Informace o trenérovi příliš velká není a nejsou zveřejněny jednotlivé tréninkové základny, ale pouze hrabství, kde se tréninkové místo nachází.

Hlavní barvou závodiště v Punchestownu je červená. Většina pořadatelů má červené bundy, také poutače u závodiště jsou červené s bílým písmem. Ve znaku závodiště není kůň, nebo jeho hlava, ale liška, která pózuje na jedné ze střech areálu. Druhou velmi rozšířenou barvou je žlutá. To je barva všudypřítomných kbelíků s vodou. Za tři dny Festivalu nestoupla teplota na více než 13 stupňů, ale přesto u východu z dráhy jich najdete na čtyři desítky, ve vítězném paddocku jich napočítáte třicet a nechybí ani cestou z dráhy do paddocku. Otázka welfare je nyní v Irsku hodně diskutována zvláště po protestu studentů před velikonočním festivalem v Fairyhouse. Péče o koně po dostihu, jak má být.

Díky kontaktům s jedním z nejlepších světových amatérských jezdců Patrickem Mullinsem z Pardubic se podařilo na čtvrteční dopoledne domluvit návštěvu stájí jeho otce Willieho Mullinse. Na místo se máme dostavit před 9:45, kdy jsou naplánovány rychlé práce. Takovou návštěvu nechcete podcenit, a tak dorážíme na místo s několika minutami k dobru. Příjezd na místo doplňuje upozornění doprovázené světelnými signály, že silnici přecházejí koně. Už během parkování kolem nás prochází jeden kůň za druhým. V určený čas už se uprostřed tréninkového oválu nachází na pět desítek koní, za chvíli přichází Patrick Mullins, zdraví se s námi a za pár chvil již říká jednotlivým jezdcům, jaká práce je pro ně připravena. Nejsou to žádné rozsáhlé pokyny, stačí jedno až tři slova. Okamžitě vznikají dvě skupiny, jedni půjdou rychle a druzí „jen“ kentre.

Po rozdělní se u dráhy objevuje i sám Willie Mullins, před třemi týdny absolvoval operaci kyčle, kulhá a v ruce drží hůl, ale spíše z preventivních důvodů. Na dostizích už se pohybuje bez hůlky a ve svém standardním outfitu s hnědým kloboukem. Syn představuje návštěvu a každému podává ruku a omlouvá se, že ještě nepůjde k cílovému mezníku u velkého stromu, jeho chůze ještě není úplně bez problémů. Za chvíli se míhá jeden kůň za druhým Patrick Mullins doslova vystřeluje jedno jméno za druhým a občas prohodí, jaká hvězda je v sedle. Kromě stájové jedničky Paula Townenda, slyšíme jména Danny Mullinse, Rachel Blackmoreové, Kevina Nabeta, Darylla Jacoba a dalších. Za šest hodin už budou v sedlech v Punchestownu, ale rychlé práce u Willieho Mullinse si nemohou nechat ujít.

Vyzkoušíme si i dráhu samotnou, je hodně hluboká a měkká. Paddy Mullins dává vysvětlení. „Naši konkurenti trénují v kopcích, my máme hlubší dráhu.“ Koně čeká v krátkém intervalu dvakrát 1400 metrů. Při následné prohlídce vlastních stájí vidíme jednu hvězdu světových překážek za druhou. Celkem se v šampionské centrále nachází 210 koní, jednotlivé stáje byly barevně označovány, dnes už je označování hodně náročné. „Už nám barvy docházejí,“ směje se Mullins. Zájem o trénink je velký a není se čemu divit.

V sobotu bude Willie Mullins vyhlášen po sedmnácté, po šestnácté v řadě, irským překážkovým šampionem. Letošní sezona byla výjimečná. Již po mítinku ve Fairyhouse překonal rekord v počtu vítězství za sezonu. Zatím jich má na kontě 231, a to do konce Festivalu zbývají dva dny. Dosavadním rekordem v počtu vydělaných peněz bylo 6,26 milionu euro v sezoně 2018/2019. Letos už Mullinsovi svěřenci vydělali více než 6,5 milionu euro a k tomu můžeme připočítat 1,72 milionu liber získaných v Anglii.

Celková čísla o překážkových dostizích v Irsku nejsou za poslední roky dostupná, ale pokud to srovnáme s rokem 2019, vyhrávají Mullinsovi koně každý šestý irský překážkový dostih a z celkového koláče překážkových dotací ukousnou více než pětinu (u nás vítěz Velké pardubické získá jednu sedminu překážkových dotací, ale to je jiný příběh). Na druhou stranu se nelze divit obrovské radosti nejen realizačního týmu, ale i okolí, když se podaří Mullinse porazit v jedné z nejsledovanějších zkoušek Festivalu.

Willie Mullins má velmi dobře rozehraný i letošní Festival v Punchestownu, zatím zaznamenal vítězství v 11 dostizích z 20 obsazených. K rekordu z roku 2021 mu zbývá osm čárek, ale loni měl „jen“ 14 prvenství, a tato hranice se jeví jako překonatelná. Do soboty můžete Festival stále sledovat a sázet, neboť jednotlivé dostihy se objevují v nabídce Tipsportu.