Most: JCK pro Salt Mix

První květnovou sobotu hostil mostecký Hipodrom druhý dostihový den letošní sezóny, jehož vrcholem byl 75. ročník úvodního klasického dostihu sezóny Jarní ceny klisen – první klasickou vítězkou letošní sezóny se stala vítězka loňské Ceny zimního favorita Salt Mix v sedle s žokejem Davidem Liškou, pro kterého to bylo první vítěztsví v JCK v kariéře. Bělku stáje BoKaBau, s. r. o. trénuje Václav Luka mladší, pro kterého to osmnácté klasické vítězství v kariéře, konkrétně v JCK po Solemeeně a Lady Westminster třetí. Druhým z jedničkových vrcholů mosteckého sobotního odpoledne byl 29. ročník vytrvaleckého Memoriálu Vlastimila Smolíka, ve kterém se prosadila svěřenka Ingrid Koplíkové Janáčkové Totally Gold, v jejímž sedle žokej Tomáš Lukášek oslavil třetí vítězství v průběhu odpoledne.

Na startovní listině 75. ročníku Jarní ceny klisen města Mostu (listed, 3 l. kl., 1 600 metrů, 550 000 Kč), která se již popáté uskutečnila na mosteckém Hipodromu, figurovalo čtrnáct tříletých klisen, avšak po škrtu Perfect Corduly jich do dostihu odstartovalo třináct. Diktování tempa dostihu se chopil žokej Jiří Palík v sedle Konstantinem Kobzarevem připravované Ballantines, která startovní pole přivedla až do cílové roviny. Tam přes ní přešla loňská zimní favoritka Salt Mix (ž. Liška), která si přes oblouk polepšila z průběžné třetí pozice. Skutečnost, že tentokrát byla dráha pevnější než při předzkoušce před třemi týdny, jí hrála do karet a žádná ze soupeřek jí již nedokázala ohrozit. Salt Mix se vrátila vítěznou vlnu v pravý okamžik, nejblíže se jí v závěru dokázala přiblížit druhá z Ceny zimní královny a také ze slovenské Karpatské ceny Shining Sky (ž. Demo), třetí místo jeden a tři čtvrtiny délky vzdálené třetí místo obsadila favorizovaná vítězka Deylova memoriálu Ballerina (ž. Lukášek), další dvě a tři čtvrtě délky zpět dokončila většinu dostihu tempo diktující Ballantines, když o krk odolala náporu Eagle Babe (ž. Kardanov). 

I startovní listinu druhého z vrcholů sobotního mosteckého odpoledne 29. ročníku Memoriálu Vlastimila Smolíka (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč) poznamenal jeden škrt – dostihu se nezúčastnil Pace Man a do startovacích boxů vstoupilo pouze šest koní. V tomto dostihu se o tempo staral především žokej Aslan Kardanov v sedle Sparkle Shout, ale v cílové rovině dominovala letos již čtvrtý start absolvující Totally Gold (ž. Lukášek) trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové, na tři čtvrtiny délky se k ní v závěru dokázala přiblížit Vignetta (ž. Florian), třetí příčku s odstupem jedné a půl délky obsadila Whirl Wind Girl (ž. Verner), když o hlavu předčila teprve před pěti dny v Lysé nad Labem úspěšného Decamerona (ž. Srnec), pátá s odstupem tří délek dokončila Sparkle Shout.

Pro trenérku Janáčkovou Koplíkovou to bylo již druhé vítězství v rámci odpoledne, když ve spolupráci s žokejem Tomášem Lukáškem ovládli i úvodní dostih odpoledne maiden Cena EBF (III. kat., 3 l., 1 800 metrů, 60 000 Kč) a to zásluhou poprvé v tuzemsku představované Yonelly. Źokej Tomáš Lukášek v sobotu oslavil dokonce hattrick, když k oběma výše uvedeným triumfům, přidal i vítězství v Ceně společnosti Tipsport (III. kat., 3+, 1 400 metrů, 60 000 Kč) v sedle Lukas Warriora, kterého pro stáj Görgl‘s Farm  připravuje Ing. Václav Chaloupka. Jezdecky double získal také žokej David Liška, který k triumfu v JCK přidal i vítězství v dvojkové Květnové mostecké míli (II. kat., 4+, 1 600 metrů, 90 000 Kč) s Seasonym trenérky Martiny Havelkové.

Program sobotního mosteckého odpoledne dotvářely handicapové dostihy nižších kategorií. V Ceně Dostihového klubu (IV. kat., 3+, 1 200 metrů, 40 000 Kč) se po dvou druhých místech vítězství konečně dočkal svěřenec Michala Kalčíka Has d’Emra (Plimlová), v Ceně Hipodromu Most (III. kat., 4+, 2 000 metrů, 60 000 Kč) zazářil svěřenec Tomáše Váni Epic Pass (ž. Verner) a v závěrečné  Ceně představenstva společnosti Hipodrom Most a. s. (IV. kat., 3+, 2 200 metrů, 40 000 Kč) se prosadila zdejší specialistka Dream of Love, kterou trenérka Lenka Horáková nastlala žokejce Martině Havelkové.