Bratislava: Feschanda vítězkou slovenské JCK

Závodiště v bratislavském Starém Háji v neděli hostilo první z vrcholů slovenské dostihové sezóny – dostihový den se čtyřmi jedničkovými vrcholy včetně obou jarních klasik. Ve všech čtyřech jedničkových dostizích měly své zástupce české stáje, avšak k triumfu jim tentokrát většinou kousek chyběl, jedinou výjimkou byla slovenská analogie 1 000 Guineas aneb Jarná cena kobýl, kterou si jednoznačným způsobem podmanila svěřenka Pavla Tůmy Feschanda, jíž v barvách stáje Dr. Charváta k triumfu dovedl žokej Jan Verner.

Prvním z kvarteta nedělních jedničkových vrcholů byl 36. ročník Veľké májové ceny JSB Match Diabolo (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 5 800 €), ve které do sezóny vstupoval úřadující kůň roku Gasparini (ž. Palík). V průběhu dostihu se na čele přetahoval se stříbrnou z dubnového mosteckého Memoriálu Jaroslava Podolana Shamal Emmi (ž. Havlík) a když odpadla, vypadalo to, že jeho triumfu už nic nezabrání. Drtivou koncovku však vytáhl reprezentant slovenské filiálky stáje Meridian Orry v sedle se svým trenérem Jaroslavem Línkem a v závěru Gaspariniho bránícího se jen pod rukama svého jezdce o krk porazil, třetí Goldschatz (ž. Florian) ztrácel již šest délek. Odveta ve Velké ceně Slovenska, kde oba aktéři tohoto souboje ponesou stejnou váhu, bude velice zajímavá.

Druhým z nedělních vrcholů byl 30. ročník jedničkového handicapu Jarná Míľa spoločnosti K – K Metal (I. kat., 4+, 1 600 metrů, 5 800 €), ve kterém se představilo šest koní. Jako obvykle tempo diktoval svěřenec Konstantina Kobzareva Caucasian (ž. Palík), v závěru však nedokázal odolat náporu „zklidněného“ Quessignyho, v jehož sedle Jaroslav Línek zaznamenal jedničkový jezdecký a trenérský double pro slovenskou filiálku stáje Meridian. Quessigny zvítězil po boji o půl délky, třetí místo obsadil další český vyslanec Lailaho (ž. Laube). Jaroslav Línek v roli jezdce a trenéra ještě na závěr odpoledne přidal v Hedikepu Vlady třetí triumf s Power Hatem a stal se nejúspěšnější osobností celého dostihového dne.

31. ročník klasické Jarné ceny kobýl JSB Match Diabolo (listed, 3 l. kl., 1 700 metrů, 19 000 €) nabídl plné startovní boxy a mezinárodní konkurenci ze čtyř zemí. Favoritkou byla rakouská Wonder Wood (Ruis) před německou A Stolen Kiss (ž. Laube) a domácí Rominou (ž. Havlík). Loňská slovenská zimní královna Feschanda (ž. Verner) byla až čtvrtou sázkovou šancí, její šance relativizoval zejména vnější startovní box č. 11. Nicméně žokej Verner se vynasnažil tento handicap eliminovat, brzy jí našel pozici na bariéře, těsně za středem pole, v oblouku si postupně lepšil pozici a v cílové rovině zhruba 200 metrů před cílem přešel do vedení. Na její nástup žádná ze soupeřek nedokázala zareagovat a Feschanda se po výpadku v podobě šestého místa v Memoriálu Rudolfa Deyla vrátila na vítěznou vlnu. Zvítězila o pět délek před slovenskou odchovankyní Blue River (ž. Palík), jeden a tři čtvrtiny délky zpět třetí finišovala Magdalenn (ž. Florian), když o krk zdolala německou A Stolen Kiss a další krk ztrácela pátá La Victoria (ž. Havelková). Trenér Tůma před dostihem plánoval, že JCK je posledním startem již zaskákané Feschandy na rovinách, nyní nejspíš bude muset vlastní odchovankyni Dr. Charváta trochu poupravit plány.

Druhý klasický dostih v itineráři nedělního odpoledne 31. ročník Veľkej jarnej ceny spoločnosti K – K Metal (listed, 3 l. hř. a kl., 1 700 metrů, 19 000 €) měl favorita ve svěřenci Václava Luky mladšího Marloweovi (ž. Foret), ale ten po nepříliš ideálním průběhu skončil až šestý, zatímco souboj o vítězství svedli svěřenec Zuzany Kubovičové Manatan (ž. Havlík) a Charpentier (Pinna) připravovaný Radkem Holčákem. O tři čtvrtiny délky byl nakonec úspěšnější Manatan, třetí místo, dvě délky za Charpentierem, obsadil favoritův tréninkový kolega King Mollenkott (ž. Srnec), který o hlavu porazil dalšího svěřence Zuzany Kubovičové Royal Catacumbo (ž. Laube), tabuli s délkovým odstupem uzavřel Yukatan (ž. Línek).