Holčák: Druhé místo z klasiky mrzí víc než těší

  Reprezentant stáje Joly Charpentier v Bratislavě zaostal těsně za vítěznou branou v prvním letošním dostihu slovenské Trojkoruny. Velkou jarní ceny na Slovensku vyhrál domácí  Manatan, s kterým se na nejvyšší pozice v prognózách nepočítalo. Z porážky po boji o tři čtvrtě délky trenér Radek Holčák mnoho radosti mít nemohl.

„Druhé místo v klasickém dostihu je samo o sobě pěkné, ale když o vítězství přijdete takovým stylem, jako se nám to stalo v neděli, určitě to nepotěší,“ soudí Radek Holčák, který do sedla angažoval pro bratislavská dostih italského jezdce Nicolu Pinnu a tato volba se neukázala jako nejšťastnější.

„My jsme rámcově u něj domluveni s Jaroslavem Línkem pro dostihy, v kterých nemá svého koně, a to právě tady měl,  a tak jsem musel shánět jiného jezdce. Naši kluci, o které bychom stáli, už byli obsazení, velké dostihy byly i v cizině,   a tak jsme nakonec dostali nabídku dvou Italů. Vybrali jsme si tady toho a ta volba úplně nevyšla,“ konstatuje Holčák. „V celém dostihu byly momenty, které se mohly  měly udělat jinak. Kdyby se to povedlo, dal se ten dostih vyhrát. A když víte, že vás pár chyb připravilo o klasický dostih, je to něco, c člověka mrzí…“

Charpentier po slovenské Velké jarní  opustí slovenskou cestu a v příštím startu by se měl podívat do Prahy. „Hlavním cílem pro sezónu pro něj je České derby, k tomu se s ním chystáme,“ říká velkokarlovický trenér. „Příštím startem by měla býtVelká červnová cena a pak derby. Samozřejmě je nám jasné, že podobnou cestu bude volit dost soupeřů, ale jsem přesvědčený,  že ten kůň v derby nemusí být bez šance…“

Klasické ambice centrály z Velkých Karlovic jsou ale v letošním roce podstatně širší. Ve Velké jarní ceně v Praze se na startu sejdou   Holčákovi svěřenci Vanrick a Little Lord, ve Frankerbergerově memoriálu se navíc do boje o účast v derby postaví také Well Golden.