Sobota v Auteuil: Domácí radost a český smutek

Dvoudenní mítink u příležitosti Grand steeplechase de Paris nabídl v sobotu odpoledne vrchol v podobě grupy 1 na 5100 metrů, Grande course de haies d’Auteuil. Roli top-favorita potvrdil šestiletý Theleme, kterého trenér Arnaud Chaille-Chaille nasedlal pro Gaetana Masureho.

Na startu byla silná konkurence především z Irska, ale domácí hráli prim. Favorizovaný Theleme cválal uprostřed pole, hlídal si ho Paul Townend s Klassical Dreamem, ale v cílové rovině, už svěřenec trenéra Mullinse neměl co nabídnout a Theleme o dvě délky zvítězil před obhájcem vítězství Hermes Baie.

Theleme po loňské edici Grand course de haies d’Auteuil, třikrát za sebou zvítězil a podlehl až v posledním textu, před necelým měsícem, ale to nosil o pět kilogramů více než vítěz. Trenér Arnaud Chaille-Chaille uvažuje, že by se Theleme v příštím roce mohl představit na ostrovech. „Je to velký úspěch, protože dnešní terén není pro něj. Na podzim je mnohem lepší, když je dráha měkčí. Dnešní vítězství by mohlo změnit naše představy a dráha v Cheltenhamu by mu mohla vyhovovat.“ Výsledek z Auteuil dává francouzskému realizačnímu týmu naději, že by nemusel být na nejprestižnějším světovém mítinku bez šancí.

Z českého pohledu se pozornost upírala na Prix Saint-Sauveur, steeplechase na 4400 metrů. Černožluté barvy Scuderia Aichner SRL reprezentoval šestiletý Peace Garden pod Josefem Bartošem. V rámci možností byl aktivní, bojoval o nižší dotované pozice, ale na posledním skoku měl kolizi a skončil s fatálním zraněním. Zítra bude pozornost upřena především na Suroita startujícího ve vrcholu francouzské překážkové sezony.