Auteuil: Suroit pátý v Grand steeplechase de Paris

Devítiletý hnědák Suroit navázal na své předchozí skvělé starty na francouzských drahách a ve vrcholu francouzské překážkové sezony, Grand steeplechase de Paris na 6000 metrů, obsadil výborné páté místo. Majitel Josef Aichner byl samozřejmě nadšen, příchodu Suroita do paddocku zvedl palce na obou rukou a vodičku políbil. „Jsem nadšen, byl to výborný výkon.“

Stejně hovořil i trenér Josef Váňa mladší. „Je to výborný, půda nebyla, pro nás a navíc nemohl absolvovat přípravný start.“ Nakonec to nevadilo. Suroit v sedle s Josefem Bartošem se stále pohyboval v předních koních, velmi často jeho jméno zmiňovala dvojice komentátorů. Vysoké ambice měl až do nejtěžší překážky kurzu Rail distch and Fence. „Po tomto skoku jsem si myslel, že je po dostihu, měli jsme problémy, ale po zatočení do cílové roviny ještě zabral a podařilo se to dotáhnout na páté místo,“ jen se usmíval Josef Bartoš.

Od čtvrtého místa nebylo daleko, pouhý krk. I tak se podařilo zlepšit maximum v Grand steeplechase de Paris, to prozatimnní držel Masini z roku 2005, když doběhl pátý. To byla ještě distance dostihu o dvě stovky metrů kratší. Tehdy to byl kvapík, který vyústil v celkový čas 7:03, tentokrát se časomíra zastavila na údaji 7:18,47, vteřinu za rekordem.

Suroit nestačil jen na kvartet domácích koní. Zvítězil po tuhém boji Rosario Baron v sedle Johny Charronem, nejstarším jezdcem v poli, který obhajoval triumf. Podařilo se. Po dostihu plakal dojetím. Nejvíce šancí měl sedmiletý Gex, trenéra Clayeuxe, známého rovněž z Pardubic. Už dlouho dobu u něj ve stáji působí Lukáš Sloup. „Samozřejmě bychom chtěli vyhrát a přál bych si, aby Suroit by na druhém místě za ním,“ prohodil před startem. Mýlil se. Gex o krk zůstal na druhém místě.

Hosté z ostrovů zůstali až za Suroitem. Willie Mullins tak může snít svůj sen o triumfu v Paříži stále. Přijel do Auteuil s početnou ekipou, ale připsal jen jedno vítězství v grupě 1 pro čtyřleté.

Co bude dál se Suroitem? „Pauza, pauza, pauza,“ říkal majitel Josef Aichner a Josef Váňa mladší jeho slova potvrdil. „Teď bude mít měsíc volno.“ Poté příprava na Gran premio a pokud bude fit, tak i na Prix la Haye Jousselin, podzimní vrchol na dráze v Auteuil. „To by měla hrát i půda pro nás,“ myslí si trenér.

O startech v Česku zatím moc neuvažuje. „Pokud nebudeme potřebovat Brunch Royala v Meranu, měl by se představit ve druhé kvalifikaci, cílem by měla být Velká pardubická,“ dodal Josef Váňa mladší.