Pozvánka víkend: Most s Cenou první dámy

Měsíc květen byl dostihovými událostmi přímo nabitý a na závěr tak přichází mírné uklidnění, když poslední květnový víkend hostí pouze jeden dostihový den – sobotní odpoledne na mosteckém Hipodromu, jehož vrcholem je vytrvalecký handicap první kategorie Cena první dámy ČR (I. kat., 4+, 2 200 metrů, 150 000 Kč), ve kterém se o triumf utká osm koní, přičemž na čele sázkové nabídky je jediný zahraniční účastník tohoto dostihu, slovenská Palmera (ž. Florian), již by největšími soupeři měli být „domáci“ Whirl Wind Girl (ž. Verner), respektive nízko zatížený Respekt (Fialová).

Sobotní mostecké odpoledne odstartuje ve 14:00 a připraven je program osmi dostihů plus tři dostihy Pony Ligy. Vedle již zmíněné vytrvalecké Ceny první dámy je na programu dvojkový sprint Cena Hipodromu Most (II. kat., 3+, 1 000 metrů, 90 000 Kč), ve kterém se na kilometrové distanci (bohužel nikoli na rovné dráze) představí devět koní, přičemž o vítězství by měli bojovat především letos již dvakrát v Mostě druhý Rabbit Power (ž. Lukášek), čtyřkový vítěz z Bratislavy z minulé soboty Shershab (ž. Zatloukal) a populární „Molík“ aneb Mollys Best (ž. Liška). Zbytek programu je tvořen převážně handicapy nižších kategorií.

Víkendový program v tuzemsku sice není příliš nabitý, ale české stáje rozhodně zahálet nebudou - hned na svatodušní pondělí, které je v Německu státním svátkem se v této zemi uskuteční dva starty českých koní, které rozhodně stojí za pozornost. Vítězka mostecké klasické Jarní ceny klisen Salt Mix, kterou v Bošovicích připravuje Václav Luka mladší, se v sedle s Josefem Bojkem na závodišti v Hannoveru postaví na start listed Grosser Preis der Hannoverschen Volksbank (L, 3+ kl., 1 400 metrů, 25 000 €), kde bude čelit devíti soupeřkám na čele se třetí z loňské německé JCK Dishinou, kterou trenér Peter Schiergen nasedlá i v tuzemsku dobře známé Sibylle Voght. Pátý z pražské Velké jarní ceny, svěřenec Luboše Urbánka Devil in Pink to bude mít ještě těžší, když se v sedle s žokejem Martinem Laubem v Kolíně nad Rýnem postaví na start německé analogie tohoto dostihu 38. Mehl-Mülhens-Rennen - German 2000 Guineas (Gr. 2, 3 l. hř. a val., 1 600 metrů, 153 000 €), ve kterém bude čelit osmi soupeřům představujícím elitu německých tříletých mílařů včetně druhého z německého zimního favorita See Paris (L. Delozier).