Pozvánka na víkend: Velká červnová a Turf - Gala

První červnový víkend je tradičně významnými dostihovými událostmi doslova nabitý. V zahraničí jsou v centru pozornosti nejvýznamnější evropská derby – v sobotu to jediné s velkým „D“ v britském Epsomu a v neděli francouzská analogie nesoucí název Prix du Jockey Club. Zůstaneme-li ve středoevropském regionu, můžeme se v sobotu v pražské Chuchle Aréně těšit na nejvýznamnější předzkoušku Českého derby, kterou je Velká červnová cena a v neděli bratislavské závodiště hostí vrchol první poloviny tamní sezóny 44. ročník mítinku Turf – Gala s pěti jedničkovými vrcholy.

Sobotní program na závodišti v Praze – Velké Chuchli odstartuje ve 14:00 a je tvořen sedmi dostihy, mezi nimiž jsou dva nejvyšší kategorie. Největší pozornost bude pochopitelně soustředěna na ten pátý v pořadí, kterým bude 71. ročník Velké červnové ceny (I. kat., 3 l., 2 200 metrů, 135 000 Kč). V dostihu se představí jedenáct koní, mezi nimiž sice chybí vítěz prvního dílu klasické Trojkoruny Velké jarní ceny Jardin Michelet i vítěz jediného dosavadního jedničkového dostihu pro tříleté na distanci delší než dva kilometry Memoriálu Otakara Frankenbergera Breakmoment, ale i tak se na startu schází zajímavá konkurence – sázkovým favoritem je dosud neporažený maďarský vítěz tamní analogie VJC Arames (ž. Srnec), pro nějž by nejvýznamnější opozici měli představovat vítěz Memoriálu V. Michala a pátý z VJC Duplikat (ž. Foret), vítěz bratislavské předzkoušky a druhý z tamní VJC Charpentier (ž. Línek) a třetí z Memoriálu Otakara Frankenbergera Stormy Awakening (ž. Florian). Zajímavý potenciál triumfem při letošním debutu před čtrnácti dny naznačil Magic Merlin (ž. Laube), těžko zařadit v našem regionu debutující La Traviatu (ž. Vogt) dosud startující v Anglii a To Ten Meters (Fialová), který dosud startoval jen ve Francii. Šestý z VJC Well Golden (ž. Chaloupka) a sedmý z MOF Ganibet (ž. Lukášek) při předvedení odpovídajícího prograsu mohou překvapit, Vanrick (ž. Verner) a Tough Times (ž. Liška) jsou v tomto dostihu outsidery. Hodinu a pět minut před VČC se uskuteční druhý ze sobotních vrcholů, klisnám vyhrazený 19. ročník Ceny Nory Jeane (I. kat., 3+ kl., 1 600 metrů, 135 000 Kč), ve kterém se představí osm klisen, když tři tříleté budou čelit pětici starších. O pozici sázkové favoritky se aktuálně dělí třetí z klasické Jarní ceny klisen Ballerina (ž. Lukášek) a o dva roky starší Classa (Fialová), někdejší vítězka Slovenských Oaks a Cerny Pat’s Music, která loni při sezónním debutu právě v Ceně Nory Jeane přišla o svou neporazitelnost. Na úspěšnou loňskou kampaň, kdy se pravidelně umisťovala v nejvýznamnějších ročníkových testech, se bude snažit navázat letos zatím dvakrát poslední Dally Top (ž. Florian) a jedničkový triumf již má na svém kontě Rabbit Coulsty (ž. Chaloupka). Koněm pro překvapení by mohla být pátá z JCK Eagle Babe (ž. Verner), ostatní klisny zatím jedničkovou výkonnost nepředvedly.

Bratislavské závodiště v petržalském Starém Háji bude v neděli od 14:00 hostit 44. ročník Turf – Gala, který nabídne celkem dostihů, přičemž hned 5 bude mít statut první kategorie a vyšší. Jak již ve slovenských jedničkových dostizích bývá zvykem, početné zastoupení budou mít koně z českých stájí, avšak jak naznačil dostihový den s oběma jarními klasikami, vítězství letos nemusí být samozřejmostí. Prvním z pětice jedniček bude 30. ročník Ceny Arvy (I. kat., 3 l. kl., 1 800 metrů, 10 000 €) a mezi čtrnácti tříletými klisnami bude favoritkou suverénní vítězka slovenské JCK Feschanda (ž. Verner), pro níž největší soupeřkou nejspíše nebude druhá ze zmiňované klasiky Blue River (ž. Havlík), nýbrž progresivní klisny zatím startující v nižších kategoriích zejména Abella (ž. Liška), která právě Blue River začátkem sezóny ve čtyřkovém dostihu poměrně jednoznačně porazila, Kinderhearted (ž. Laube), jež naposledy bojovala s druhým ze slovenské VJC Charpentierem a Yonella (ž. Lukášek), která jistě ovládla svůj tuzemský debut v mostecké trojce. Následovat bude 39. ročník Ceny Scottish Rifla (listed, 4+, 1 800 metrů, 13 000 €), ve které se představí sice jen osm koní, ale souboj vítěze Velké květnové Ignacia Reillyho (ž. Janáček), vítězky pražské i bratislavské dubnové Zariyannky (ž. Foret) s veteránem Ideal Approachem (ž. Laube) a znovuzrozeným domácím vítězem Quessignym (ž. Línek) slibuje nadmíru zajímavou podívanou. Favoritem 38. ročníku Starohájského kritéria (I. kat., 3 l., 2 000 metrů, 10 000 €) bude vítěz slovenské VJC Manatan (ž. Havlík), jemuž největším soupeřem bude druhá z české JCK Shining Sky (ž. Demo), zajímavé bude sledovat, jak se do zdejší špičky zařadí suverénní vítěz z dubnového Mannheimu Norton (ž. Palík). Vyrovnané pole nabízí i 39. Cena Ministerstva podohospodárstva a rozvoja vidieka SR (listed, 3+, 1 200 metrů, 17 000 €), která nabídne zajímavé srovnání sprinterů z celého regionu předloňský vítěz tohoto dostihu Jir Sun (ž. Laube) bude čelit soupeřům jako je Worth Choice (ž. Verner), maďarští Surprise of Easter (Kozma ml.) a Vain Hope (Georgiev), srbský Legionar Srb (ž. Janáček) a polský Boy Charlton (ž. Mongil). Vrcholem celého odpoledne bude 39. ročník vytrvalecké Veľké cena Slovenska (Gd-3, 4+, 2 400 metrů, 27 000 €) jež by měla především soubojem loňského českého Koně roku Gaspariniho (ž. Palík) s „kolegou“ ze Slušovic Rex of Thunderem (ž. Demo) a prograsivním Orrym (ž. Línek), jež ho naposledy těsně porazil ve Veľkej Májovej.