Radek Holčák: „Nechci být favorit, chci být vítěz!“

Tradiční test na České derby, Velká červnová cena na 2200 metrů, neskončila vítězstvím favorita, ale koně s velkými ambicemi v rovinovém vrcholu sezóny. Hnědák francouzského chovu Charpentier reprezentující stáj Joly Jiřího Odcházela potvrdil ambice do něj vkládané. O půl délky nechal za sebou Stormy Awekeninga ambiciózní stáje Cardboard.

Vítězství mohlo být i snadnější, ale průběh dostihu nehrál Charpentierovi s Jaroslavem Línkem do karet. „Průběh dostihu nebyl ideální, úplně se nepodařil, byly tam nějaké strkanice, ale Charpentier potvrdil, že je to hodně dobrý kůň,“ myslí si Jaroslav Línek. Vrátil se k minulému startu v Bratislavě, kde ve Velké jarní ceně prohrál. „Kdyby byl v jeho sedle žokej, který zná Bratislavu, tak by vyhrál.“ Proto není divu, že byl Radek Holčák po startu u Dunaje rozmrzelý.

Spokojen nebyl Radek Holčák ani v Praze. „Dostih se mi moc nelíbil. Měl jsem tam tři koně, Well Golden potřebuje měkko pod nohama, dnes mu moc nepřálo počasí. Co se týká Vanricka, tam jsme doplatili na jedničku, nejnižší startovní číslo, potřebovali jsme, aby byl schovaný, ale přes oblouk to bylo hodně divoké a nepěkné. Jsem rád, že Charpentier vyhrál, ale průběh byl nepěkný. Vyhrál, protože je dobrý.“

Dva triumfy v Kincsem parku udělaly z favorita maďarského hosta Aramese, ten nabídl v průběhu dostihu světlejší moment, ale na více než páté místo to nestačilo. Arames byl jediným koněm, který sázející zklamal, jinak byl doběh podle předpokladů. 1. Charpentier (5,75:1), 2. Stormy Awekening (6:1), 3. Magic Merlin (7,5:1), 4.Duplikat (8,5:1),… 6. Ganibet (9:1). Zbylá pětice odskočila s dvoucifernými kurzy.

Radek Holčák vyhrál Velkou červnovou cenu i před rokem s Agadir Goldem, ale v derby jeho svěřenec doběhl dvanáctý. Proto se nelze divit prohlášení velkokarlovického trenéra. „Nechci být favorit, chci být vítěz!“

O tom, že to není jednoduché, svědčí statistiky. Ze 70 vítězů Velké červnové se ve vrcholu sezony prosadilo 20 a své zkušenosti má i František Holčák, Radův otec. Vítězů Velké červnové připravil pět, ale derby vyhráli dva, v roce 1999 Ray of Light a o dva roky později Tribal Instinct. Posledním vítězem Velké červnové, který vyhrál derby byl v roce 2011 Roches Cross.

Druhým vrcholem odpoledne byla Cena Nory Jeane na 1600 metrů pro klisny. Byla sobota 4. června loňského roku a čtyřletá Classa se snažila prodloužit svou sérii neporazitelnosti v Ceně Nory Jeane na 1600 metrů. Nepodařilo se. Většině svých soupeřek se dívala na záda, když obsadila šesté místo ze sedmi startujících. V červenci loňského roku vyhrála v Bratislavě a následující dva starty opět byly neúspěšné.

První červnová sobota roku 2023, opět Cena Nory Jeane a ryzku Classu z majetku Martina Bláhy opět čeká vstup do sezóny. Podle sázkových kurzů byla druhou favoritkou dostihu, když se do jejího sedla vrátila Lucie Fialová. První část dostihu absolvovala Classa ze zadních pozic, ale v cílové rovině ji Lucie Fialová vytáhla na vnější okraj osmihlavého pole, dostala se do čela, ale do posledních chvil bojovala o vítězství s tříletou Eagle Babe. Podle cílových rozhodčích byl rozdíl u cílového sloupku krátká hlava.

Majitel Martin Bláha byl na dovolené, ve Velké Chuchli nebyl ani trenér Václav Luka, oba zastoupil manažer stáje Tomáš Janda. „Classa běhala po zdravotní pauze, ale v práci chodila slušně, a tak to vypadalo, že je ve své staré formě. Není to ještě top výkonnost, ale neměla na to být hůř než v minulosti. Je to na ní trochu kratší distance, ale závěrem to stihla. Ideální distance je 1800 metrů až dva kilometry,“ sdělil Tomáš Janda a k dalším startům doplnil. „Mohla by opět běžet na Slovensku při derby, kde je dostih pro klisny, asi se bude muset v průběhu roku potkat i hřebci, protože tu moc dostihů není. V zahraničí se neztratila, tak i to je varianta pro další start.“

Classa ve Velké Chuchli absolvovala devátý životní start a pošesté zvítězila. Lucie Fialová v jejím sedle dosáhla čtvrtého vítězství. Václav Luka se dočkal triumfu v Ceně Nory Jeane po devíti letech, v roce 2014 se radoval zásluhou Maruschky v sedle s Vendulou Korečkovou.