Bratislava: Turf-Gala plné dramatických doběhů

Závodiště v bratislavském Starém Háji hostilo v neděli jeden z vrcholů slovenské dostihové sezóny – 44. ročník mítinku Turf – Gala, jehož partnerem byla společnost Loko Trans. Na programu bylo celkem osm dostihů, přičemž hned pět mělo status první kategorie a vyšší. Většina dostihů nabídla dramatické doběhy, ve kterých se ne vždy dařilo favoritům. Dva z vrcholů zůstaly doma zásluhou tříletých svěřenců trenéra Jaroslava Línka Free Folie a Goldise, ceny za tři triumfy putují do Česka díky Ignaciovi Reillymu, Worth Choicovi a Aigle Vaillantovi, který si podmanil vrchol celého mítinku sedmadvacet tisíci eur dotovanou Veľkou cenu Slovenska.

Dva z pěti jedničkových vrcholů mítinku Turf – Gala jsou tradičně vyhrazeny jen tříletým koním a oba tyto dostihy letos opanovali svěřenci letos velice úspěšného trenéra Jaroslava Línka. Mezi klisnami v 31. ročníku Ceny Arvy (I. kat., 3 l. kl., 1 800 metrů, 10 000 €) se po boji prosadila šestá ze zdejší Jarní ceny klisen Free Folie (ž. Línek), když o půl délky porazila druhou ze zmiňované klasiky Blue River (ž. Havlík), třetí s odstupem dvou délek finišovala postupně zvedaná Fauda (ž. Koplík), zatímco vítězka zdejší JCK Feschanda (ž. Verner) nestihla více než krk vzdálené čtvrté místo. Ještě složitější cestu k triumfu měl její tréninkový kolega Goldis, který v sedle s žokejem Milanem Zatloukalem v 38. ročníku Starohájského kritéria (I. kat., 3 l., 2 000 metrů, 10 000 €) zvítězil po tuhém boji o pouhý nos před Mythical Thorem (ž. Havelková), třetí s délkovým odstupem finišovala druhá z české JCK Shining Sky (ž. Demo), zatímco vítěz zdejší Velké jarní ceny Manatan (ž. Havlík) uzavřel tabuli. Oba vítězové jsou reprezentanty stáje Strnisko.

Zbývající tři jedničkové dostihy otevřené i starším koním se staly kořistí vyslanců českých stájí. Mezi středotraťaři v 39. ročníku Ceny Scottish Rifla (L, 4+, 1 800 metrů, 13 000 €) návrat do někdejší formy potvrdil Ignacius Reilly, který v sedle s žokejem Václavem Janáčkem po tuhém boji o krk porazil loni na této dráze neporaženou Shabanu (ž. Laube), třetí o krátkou hlavu v těsném doběhu finišovala vítězka obou exfederálních „dubnových“ Zariyannka (ž. Foret). V 39. ročníku sprinterské Ceny Ministerstva podohospodárstva a rozvoja vidieka (L, 3+, 1 200 metrů, 17 000 €) loňské druhé místo vylepšil svěřenec trenérky Štěpánky Myškové Worth Choice, když pod žokejem Janem Vernerem o tří čtvrtiny délky porazil předloňského vítěze Jir Suna (ž. Laube), zatímco o půl délky třetí dokončil novic ve zdejším regionu Legionar Srb (ž. Janáček), který při středoevropském debutu potvrdil vysokou třídu. V nejlépe dotovaném dostihu celého mítinku 39. ročníku Veľké ceny Slovenska se po dvou těsných druhých místech dočkal i hlavní partner celého mítinku Karel Jalový, když jehož Aigle Vaillant (ž. Laube) poměrně překvapivě o půl délky porazil Rex of Thundera (ž. Demo), zatímco loňský český kůň roku Gasparini (ž. Palík) dokázal vrátit Orrymu (ž. Línek) porážku z Veľké májové, ale nestačil na více než dvě a tři čtvrtiny vzdálené třetí místo o délku právě před Orrym.