Royal Ascot den první: Suverénní Paddington a smůlovatý Dettori

V úterý prvním dnem odstartoval prestižní mítink Royal Ascot. Jak je v této sezóně zvykem velká pozornost byla upřena na s kariérou se loučící legendu Lanfranca Dettoriho, který měl několik velmi zajímavých jezdeckých příležitostí, zejména v obou mílových testech nejvyšší kategorie, avšak nedařilo se úplně podle představ, když v Queen Anne Stakes jeho Inspiral překvapivě o krk nestačila na jednoho z outsiderů Triple Time (N. Callan) a v St James’s Palace Stakes v přímém souboji aglického a irského vítěze 2 000 Guineas s Chaldeanem nedokázali vzdorovat O’Brienovu Paddingtonovi (R. Moore), který pro svého trenéra zaznamenal osmdesáté třetí vítězství v rámci mítinku a stal se nejúspěšnějším trenérem v jeho historii. Dettori navíc v předposledním dostihu listed Wolferton Stakes „vyfasoval“ za neopatrnou jízdu v sedle královské Sagy sankci odnětí licence na devět dní (4. – 12. července) a přijde tak o jízdu na Emily Upjohn v sandownských Coral Eclipse.

Úvodním dostihem mítinku Royal Ascot je tradičně dostih pojmenovaný po zakladatelce ascotského závodiště Queen Anne Stakes (Gr. 1, 4+, 1 609 metrů, 750 000 Ł), který byl zároveň i nejlépe dotovaným dostihem prvního dne mítinku. V poli dvanácti koní byli největšími favority godolphinský Modern Games (W. Buick), loňský vítěz francouzské analogie 2 000 Guineas a letos vítěz prvního velkého mílařského testu v sezóně Lockinge Stakes spolu s loňskou vítězkou Coronation Stakes Inspiral (L. Dettori), která stejně jako loni v rámci Royal Ascotu vstupovala do aktuální sezóny, tentokrát po 248 dní trvající přestávce od posledního startu v Queen Elizabeth II Stakes. Zatímco Modern Games se do podstatného dění v rámci dostihu vůbec nedostal, Inspiral sahala po vítězství, avšak po dramatickém souboji se musela o krk sklonit před 33:1 nabízeným svěřencem trenéra Kevina Ryana Triple Time (N. Callan), který měl přestávku ještě o pár dní delší než Inspiral, naposledy se na dráze ukázal v Prix Daniel Wildenstein začátkem října v Longchamp. Třetí dvě a půl délky za bojující dvojicí finišoval Light Infantry (J. Spencer) a až tři čtvrtiny délky za ním dokončil sázkový favorit Modern Games.

Druhým z tria Gr. 1 dostihů úvodního dne letošního Royal Ascotu byly kilometrové King’s Stand Stakes (Gr. 1, 3+, 1 006 metrů, 600 000 Ł), jež se letos musely obejít bez Ponntose, přičemž v poli sedmnácti koní byla favoritkou svěřenka Johna Quinna Highfield Princess (J. Hart). Ta po pohodovém průběhu sahala po vítězství, avšak v závěru se před ní dostal za 35 000 Ł dohlášený Bradsell (H. Doyle), jemuž jeho realizační tým na čele s trenérem Archie Watsonem po dvou startech na šesti furlonzích, kde ho v závěru opouštěly síly, o dvě stě metrů zkrátil distanci a navzdory bočení doleva ji o délku porazil. Celý incident byl předmětem šetření stewardů, kteří nakonec výsledek ponechali v platnosti, ale vítězná jezdkyně byla potrestána sankcí odnětí licence na čtyři dny na neopatrnou jízdu. Třetí s odstupem jedné a tří čtvrtin délky finišoval 50:1 nabízený Annaf (R. Ryan). 

Třetím z Gr. 1 vrcholů byly tříletým hřebcům vyhrazené St James’s Palace Stakes (Gr. 1, 3 l. hř., 1 609 metrů, 600 000 Ł), ve kterých se představilo devět koní a nabízely přímý souboj vítěze anglických 2 000 Guineas Chaldeana (L. Dettori) s vítězem irské analogie Paddingtonem (R. Moore). Chaldean byl v průběhu dostihu aktivní udával tempo, zatímco Paddington v kontaktu odpočíval, čtyři sta metrů před cílem akceleroval, dvě stě metrů před cílem předstihl lídra a pak již jen navyšoval náskok na konečných tři a tři čtvrtiny délky, Chaldean, kterému se  v závěru nejspíš úplně nevyplatila aktivita ze začátku dostihu jen jistil druhé místo, které nakonec získal o krk před blížícím se Charynem (D. Egan). 

Trenér Aidan O’Brien se po úspěchu s Paddingtonem, kterému předcházel triumf s dvouletým Tiber River (R. Moore) v Coventry Stakes (Gr. 1, 2 l., 1 207 metrů, 150 000 Ł) stal nejúspěšnějším trenérem v historii Royal Ascotu, když toto žezlo pomyslně převzal od sira Michaela Stouta. Ryan Moore v tomto dostihu zaznamenal 75 vítězství, ke kterému ještě v závěru v Copper Horse Handicapu další s Vaubanem irského překážkového šampiona Willie Mullinse, čímž se na jedno vítězství přiblížil v úterý nakonec třikrát druhému Frankiemu (to třetí druhé místo po Inspiral a Chaldeanovi získal právě v Cooper Horse Handicapu s dalším Mullinsovým svěřencem Absurde. Z vítězství se v úterý radoval i jiný úspěšný překážkový trenér – Nicky Henderson, jehož Ahorsewithnoname (W. Buick) se prosadil v handicapu Ascot Stakes. A posledním úterním vítězem byl Royal Champion trenéra Rogera Variana, který pod Jackem Michellem opanoval s v souvislosti s Frankieho trestem již zmiňované  listed Wolferton Stakes.