Pardubice: Milionová kvalifikace pro Lodgian Whistlea

Sobotním dostihovým dnem na závodišti v Pardubicích vyvrcholila první polovina tuzemské překážkové sezóny. Na programu byly hned tři jedničkové dostihy na čele s milionem korun dotovaným Pohárem Slavia pojišťovny alias II. kvalifikací pro letošní 133. ročník Velké pardubické. Oproti standardním kvalifikacím o šest set metrů zkrácený dostih stylem start cíl opanoval svěřenec Josefa Váni staršího Lodgian Whistle v sedle s žokejem Ondřejem Velkem. V rámcových dostizích se dařilo žokeji Jaroslavu Myškovi, který dvakrát vyhrál a s počtem 285 vítězství vyrovnal skóre Dušana Andrése na pozici nejúspěšnějšího překážkového jezdce na území České republiky, resp. bývalé federace.

Hlavním dostihem sobotního odpoledne na závodišti v Pardubicích byl 1. rgočník Poháru Slavia pojišťovny – II. kvalifikace na 133. Velkou pardubickou (stch cc NL, 5+, 5 200 metrů, 1 000 000 Kč), ve které se představilo dvanáct koní, bohužel ani navýšení ceny dostihu nepřitáhlo zahraniční konkurenci, takže jedinými zahraničními účastníky byli slovenští Kaiserwalzer (ž. Brečka) a Royal Gino (ž. Odložil). Diktování tempa se krátce po startu ujal svěřenec Josefa Váni staršího Lodgian Whistle vedený žokejem Ondřejem Velkem a na čele vydržel až do cíle. Jediným problémem na cestě za vítězstvím byl omyl v kurzu dostihu, když žokej Velek chtěl namísto překážky 10c skákat 10b, ale kolegiální kolegové v sedlech ho naštěstí na chybu včas upozornili. Smůlu v dostihu měli reprezentanti obou filiálek (české i slovenské) stáje Nýznerov, neboť Royal Gino měl v dostihu pád a Player ztratil žokeje Solignaca na Hadím příkopu. Zadržen byl New Finch (Čmiel), zbylých devět koní dostih dokončilo, takže počet kvalikovaných do letošní Velké se rozšířil o osm (Kaiserwalzer se kvalifikoval v rámci květnové kvalifikace). Lodgian Whistle zvítězil po boji o délku před skvěle finišujícím Sacamirem (ž. Faltejsek), další tři čtvrtiny délky na třetím místě při své pardubické premiéře ztrácela v závěru stagnující Santa Klara (ž. Bartoš), čtvrtý s odstupem sedmi délek finišoval Aeneas (ž. Kratochvíl), pátý s odstupem dalších čtyř a tří čtvrtin délky dokončil Imphal (ž. Myška).  

Vedle miliónové kvalifikace byly v sobotu na programu ještě další dva dostihy první kategorie. Prvním z nich byl krátký cross Cena společnosti Tipsport – Červnová cross country Válečníka (stch cc I. kat., 5+, 3 300 metrů, 150 000 Kč), ve kterém v poli osmi koní po většinu dostihu udával tempo žokej Jaroslav Myška v sedle Lianela, avšak nakonec v nádherném finiši prohrál o nos se slovenským Mr Zuru (ž. Odložil), třetí Piton des Neiges (ž. Bartoš) ztrácel již osm délek. Druhou z rámcových jedniček byla klasická steeplechase Zlatý pohár města Pardubic (stch NL, 5+, 3 900 metrů, 300 000 Kč) do kterého odstartovalo devět koní, do udávání tempa se po startu nikomu nechtělo, tak se tohoto nevděčného úkolu chopil žokej Josef Bartoš v sedle svěřence Josefa Váni mladšího Altuse. Na pardubickém závodišti debutujcí Altus v závěru dostihu odrazil snahu favorizovaného Skins Rocka (ž. Faltejsek) a po boji zvítězil o délku právě před Skins Rockem, třetí s odstupem pěti délek doběhl Kmotr (Velek).